Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:31, luni, 4 decembrie, 2023

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit de praznicul Intrării Maicii Domnului în biserică, la catedrala mitropolitană din Chișinău

Biserica Ortodoxă celebrează astăzi, 4 decembrie sărbătoarea Intrării sau Aducerii Maicii Domnului la Templul din Ierusalim, la vârsta de 3 ani, pentru a fi dăruită Domnului și rămânerea ei în Sfânta Sfintelor până la vârsta de 15 ani, numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, care înseamnă „ceea ce se face văzută”, închinarea Ei Domnului sau începutul viețuirii Ei cu Dumnezeu.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cea mai nouă sărbătoare închinată Maicii Domnului, înscrisă în calendar din secolul al VI-lea, după ce s-a ridicat la Ierusalim, sub domnia împăratului Iustinian, o Biserică numită „Sfânta Maria cea Nouă”. Este una din cele douăsprezece Sărbători Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, prăznuită la 21 noiembrie / 4 decembrie.

În această însemnată zi, Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din capitală, avându-i alături în rugăciune pe episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și eclesiarh al catedralei soborul preoțesc prezent și rugător și creștinii veniți la Sfânta Liturghie.

În dimineața zilei, înainte de a începe Dumnezeeasca Liturghie Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat rânduiala sfințirii antimiselor destinate pentru parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale părintele Vadim a rostit un cuvânt de învățătură relatând evenimentul biblic – Aducerea la Templu a Preasfintei Fecioare.

La finalul primei săptămâni a Postului Nașterii Domnului, credincioșii care au postit și au primit dezlegare de la duhovnic, s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

În următoarele săptămîni de post, vă îndemnăm să vă apropiați de Taina Sfintei Împărtășanii, pregătindu-vă înainte de primirea acesteia cu pocăință sinceră, cu multă frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste.

Galerie Foto: Praznicul Intrării Maicii Domnului în biserică, la catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din capitală.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media