Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:08, luni, 4 decembrie, 2023

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat rânduiala sfințirii antimiselor destinate pentru parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova

În dimineața zilei de luni, 4 decembrie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în biserică, înainte de a începe Dumnezeeasca Liturghie Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat rânduiala sfințirii antimiselor destinate pentru parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La rânduiala sfințirii antimiselor au participat episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și eclesiarh al catedralei, prot. Serghei Barbu și protodiaconul Oleg Pascal.

***

Antimisul simbolizează giulgiul în care a fost înfăşurat trupul Domnului nostru Iisus Hristos la punerea Sa în mormânt, precum şi mormântul Acestuia.

În epoca preiconoclastă, în piciorul Sfintei Mese erau așezate fragmente din moaştele martirilor. Această practică îşi avea originea în creştinismul primar, când mormintele martirilor serveau drept loc pentru Sfânta Masă. Însă de multe ori, din cauza tulburărilor cauzate de persecutori, preoţii erau nevoiţi să întrerupă Sfânta Liturghie şi să o continue în alt loc. În așa situaţii, sfintele erau înfăşurate într-o pânză specială pe care se continua oficierea Sfintei Liturghii.

Ulterior, într-un buzunărel special amenajat s-au pus părticele din moaştele martirilor, pânza servind astfel drept altar mobil.

De aici și denumirea de „antimis” (gr. αντιμένσιον) = „în loc de masă”.

Galerie Foto: Praznicul Intrării Maicii Domnului în biserică, la catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din capitală.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media