Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:11, luni, 2 octombrie, 2023

Un bust al Părintelui Sofian Boghiu va fi inaugurat sâmbătă, 7 octombrie, în localitatea natală Cuconeștii Vechi, la 111 ani de la naștere

Un bust al Părintelui Sofian Boghiu va fi inaugurat sâmbătă, 7 octombrie 2023, în localitatea sa natală Cuconeștii Vechi, din raionul Edineț, Republica Moldova, la 111 ani de la naștere.

Evenimentele prilejuite de pomenirea marelui duhovnic, teolog și pictor bisericesc, pe malul pitoresc al Prutului, la Cuconeștii Vechi, se vor desfășura conform următorului program:

ora 9.00 – Slujba Panihidei pentru Părintele Arhimandrit Sofian oficiată de Episcopul Ioan al Sorocii și un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul va avea loc în curtea Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”.

ora 9.30 – Dezvelirea și sfințirea bustului-monument a Părintelui Sofian.

Bustul este o realizare a grupului de inițiativă „Prietenii Părintelui Sofian” a Asociației obștești „Noua Galilee”, condus de preotul Mihail Bortă, paroh al bisericii Sf. Spiridon al Trimitundei din mun. Chișinău.

Bustul a fost lucrat de sculptorul Valentin Vîrtosu. Pe postamentul din piatră de Cosăuți este redat textul: părintele Sofian Boghiu, duhovnic, smerit, răbdător, evlavios, rugător, blând, milostiv, 1912-2002.

ora 10.00 – Concert duhovnicesc în memoria Arhimandritului Sofian. (Corul de fete „Apostolițele Sf. Spiridon” din Chișinău și Corul de copii de la Gimnaziu din s. Cuconeștii Noi, r. Edineț)

ora 10.30 –  Vizitarea Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”, deschisă la 14 septembrie 2020, cu suportul Asociației culturale „Noua Galilee” și a Primăriei Cuconeștii Noi. În trapeza instituției muzeale va avea loc masa de pomenire.

ora 11.00 – Excursie pe malul Prutului: „Scara memoriei”; ruinele bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Cuconești, demolată în vremurile de tristă amitire; cimitirul cuconeștenilor despre care doar pietrele mai vorbesc.

Evenimentul este organizat pentru al 10-lea an consecutiv de către Asociația cultural-istorică “Noua Galilee“ în colaborare cu Primăria com. Cuconeștii Noi și a Gimnaziului din localitate.

***

Arhimandritul Sofian Boghiu (7 octombrie 1912 – 14 septembrie 2002), cunoscut duhovnic, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Sursa: https://www.facebook.com/cuconesti