Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:53, miercuri, 11 mai, 2022

„Trăim bucuria Învierii!” – Fesival Pascal la Drochia

Consiliul raional Drochia, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, în parteneriat cu Primăria Drochia și Protopopiatul de Drochia, la 5 mai 2022, au organizat și desfășurat, al doilea an consecutiv, Festivalul tradițiilor și obiceiurilor pascale. Gazda evenimentului a fost Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Drochia.

Festivaul a început, tradițional, cu Parada colectivelor folclorice care au fost întâmpinate de Soborul de preoți ai Protopopiatului de Drochia.

Dupa mesajul de salut al lui Pavel Vuluță, protopop de Drochia, parohul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, soborul de preoți a dat start evenimentului și interpretând patru colinde pascale.

Cu mesaje de salut au venit în fața publicului select Iurie Ostavciuc, vicepreședintele raionului, Pavel Vuluță, Nina Cereteu, primara de Drochia, Cristina Țurcanu, sefă, DCTTS Drochia, care au salutat colectivele folclorice, meşterii populari, mulţumindu-le pentru promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural material şi imaterial al raionului. Cristina Ţurcanu a oferit o Scrisoare de mulţumire Preacucernicului părinte Pavel Vuluţă în semn de înaltă apreciere şi parteneriat durabil dintre biserică şi cultură.

Evenimentul a fost deschis cu binecuvântatea preotului Pavel Vuluţă şi a Soborului de preoţi din raionul Drochia. Participanți la festival au fost colectivele folclorice din raion cu câte două piese muzicale cu tematică pascală, interpreți individuali cu recital sau cântec pascal. În cadrul evenimentului au participat 25 de colective folclorice din raion, artişti individuali, meşteri populari, meşteri bucătari, au fost prezentate expoziţii de confecții cu tematică pascală.

O altă categorie a fost expoziția de desene cu tematica „Învierea Mântuitorului”, executate cu multă dăruire de copiii din localitățile raionului.

Pentru acest eveniment deosebit au fost pregătite expoziții cu bucate tradiționale de Paște: cozonaci, ouă roșii, miel, dulciuri, copturi, decorațiuni cu elemente pascale, pregătite de talentatele gospodine din cinci localități: Miciurin, Dominteni, Nicoreni, Sofia și Maramonovca.

Au fost invitați și meșteri populari, curs invitației au dat Centrul de Creație al copiilor din or. Drochia și meșterul popular Iurie Cucuietu, care au prezentat expoziții de creații și lucrări în ceramică. Au impresionat publicul cu creațiile lor și Clubul „Pasiune”, al B.P. „Iulian Filip”, or. Drochia, Laboratorul digital „Fab Lab” Drochia.

De o rară frumusețe și diversitate au fost lucrările sacre interpretate de formațiile folclorice invitate la festival, multe emoții a trezit și Corul mixt al Școlii de muzică „Crai Nou”, dirijor Oxana Granevschi.

Cu un atelier de creaţie în arta de încondiere a ouălor a venit Inga Tomașevici, profesoară, Şcoala de Arte Plastice din or. Drochia.

Participații la festival au fost menționați cu premii bănești, suvenire și diplome de participare, oferite de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport și Primăria or. Drochia.

Învierea Domnului este una dintre cele mai importante și mai frumoase sărbători ale creștinătății, iar festivalul vine să unească în jurul tradițiilor și obiceiurilor noastre pascale întreaga comunitate. Cântecele de laudă aduse Mântuitorului Isus Hristos sunt o adevărată bucurie sufletească, care ne fac mai buni, mai milostivi.

Sorina MAȚIBON, moderatoarea evenimentului

În poze: sacvențe de la Festivalul „Trăim bucuria Învierii!”