Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:49, duminică, 13 noiembrie, 2016

Slujire arhierească la mănăstirea Ciuflea, cu participarea ierarhilor și preoților responsabili de conlucrarea cu Ministerele de forță

img_7706

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, în Duminica a XXI-a după Cincizecime, la mănăstirea Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea au liturghisit PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni și un oaspete din Biserica Ortodoxă a Poloniei, PS Gheorghe de Siemiatycze, Episcop-vicar al Eparhiei Varşoviei, responsabil de activitatea misionară în Forțele Armate.

Alături de arhierei s-au rugat: PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al mănăstirii și președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în structurile MAI, Prot. mitr. Corneliu Dobrogeanu, președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Apărării și un impunător sobor de preoți și diaconi.

La Serviciul divin a onorat cu prezența ambasadorul Poloniei la Chișinău, Excelența Sa, Dl Artur Michałski.

Ectenia morțească a culminat cu rugăciuni înălțate de către slujitorii Domnului pentru nou-adormitul rob a lui Dumnezeu, Ioan, pompier căzut la datorie.

Cuvântul predicatorial a fost rostit de către PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, care a relatat credincioșilor minunea  vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, Lc. 8, 26-39.

„Evanghelia de astăzi ne învață să-L mărturisim pe Dumnezeu ca fiind milostiv și binefăcător și să-I aducem mulțumire prin rugăciune și prin fapte bune.

De aceea, Sfânta Biserică, în cea mai înaltă și mai cuprinzătoare rugăciune a ei, în Sfânta Liturghie euharistică, mulțumește lui Dumnezeu pentru toate binefacerile cunoscute și necunoscute, arătate și nearătate care s-au făcut nouă: „Pe Tine Te lăudăm, pe Tine Te binecuvântăm, Ție Îți mulțumim și ne rugăm Ție Dumnezeului nostru”. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru binefaceri și ne rugăm să ne ajute în continuare, să ne dăruiască harul și ajutorul Său”, a menționat Preasfințitul Nicodim.

Spre finalul serviciului divin, ierarhii dimpreună cu preoții au oficiat un Tedeum de mulțumire, după care, Preasfințitul Episcop Nicodim din numele tutror celor prezenți i-a adresat Preasfințitului Episcop Gheorghe un cuvânt de bun venit în pământurile de Dumnezeupăzitei țării noastre Moldova, dorindu-i o ședere rodnică cu alese roade duhovnicești.

La rândul său, PS Gheorghe de Siemiatycze a mulțumit respectuos PC Arhim. Nicolae și preoților militari pentru găzduirea de care a avut parte, asigurându-i că va pune preț bun pe o conlucrare de durată între clerul militar din Polonia și Republica Moldova.

* * *

Amintim că, Luni, 14 noiembrie, ora 10.00, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară din mun. Chișinău (str. Thighina 47) se va desfășura Conferință pastoral-misionară – „Slujirea preoților militari”.

Conferința va întruni episcopi, preoți, cercetători, reprezentanți ai instituțiilor de comandă, de instrucție și de învățământ militar. Totodată, raportorii vor evoca personalități militare și eclesiastice care au rămas întipărite în memoria Bisericii și Armatei prin devotamentul și modul jertfelnic în care au contribuit la păstrarea și promovarea identității spirituale și culturale a neamului.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

știrea se actualizează…