Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

18:06, sâmbătă, 15 iulie, 2017

Sfântul Ștefan cel Mare cinstit la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

Sâmbătă, 15 iulie 2017, zi în care este cinstit Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Serviciul divin praznical la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Chiriarhul Bisericii noastre au înălțat în această zi rugăciuni: PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, precum și un impunător sobor de preoți și diaconi.

În ziua canonizării Sf. Ștefan cel Mare, numit și „Atletul lui Hristos”, apărător al Credinței Ortodoxe și un mare ctitor de sfinte lăcașe, la slujba bisericească a onorat cu prezența, Excelența Sa, Dl Igor Dodon, Președinte al Republicii Moldova.

Numeroși credincioși veniți din toate colțurile țării, au participat la slujbă, aducând prinos și de rugăciune Sfântului Ștefan cel Mare.

Un alt moment deosebit al sărbătorii a constituit procesiunea religioasă cu depunerea de coroane de flori la monumentul Marelui Voievod  .

În luarea sa de cuvânt, ÎPS Mitropolit Vladimir i-a felicitat pe toți cei prezenți cu ocazia frumoasei sărbători, urându-le să se bucure de mijlocirea Sfântului Ștefan cel Mare în fața lui Dumnezeu și să ia aminte la exemplul său jertfelnic pentru propășirea credinței și a neamului.

„În acest an marcăm 25 de ani de la canonizarea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și 560 de ani de la înscăunarea Marelui Domnitor al Moldovei.

Au trecut atâtea veacuri, dar el a rămas cu aceeaşi cinstire în sufletul fiecăruia dintre noi. Încă din timpul vieţii sale, el era cinstit ca sfânt, ca părintele Moldovei.

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a adus o jertfă unică pentru Moldova. El a arătat iubire jertfelnică pentru ţară şi pentru Biserică. De foarte multe ori pe câmpul de luptă s-a aflat în primejdie de moarte. Adesea s-a expus pentru a-i încuraja pe ai săi, punându-se în starea de jertfă. Ştefan cel Mare a fost iubit de popor, în primul rând, pentru credinţa sa şi pentru vitejia sa jertfelnică”, a menționat Mitropolitul.

Menționăm că Mitropolitul Vladimir a îndemnat într-un comunicat, slujitorii din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, în perioada 1 – 31 iulie a.c., declarată luna comemorativă Sf. Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare, să organizeze diverse activităţi pastoral-misionare tematice: festivaluri, concerte, mese rotunde, conferințe, etc.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media