Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:08, marți, 28 noiembrie, 2023

Sfântul Paisie Velicicovski de la Neamț prăznuit liturgic la Mănăstirea Noul Neamț din Chițcani

 

Ajută-ne, Cuvioase Părinte Paisie să împlinim poruncile lui Hristos, și, împreună cu cetele cerești, roagă-te pentru părinții noștri ierarhi, preoți și călugări, pentru mame și copii, pentru cei care sunt în suferințe și în nevoi, pentru toți dreptcredincioșii creștini și pentru pacea Bisericii lui Hristos, ca să ne acopere de tot răul cu harul Preasfintei Treimi, Căreia I se cuvine laudă și mulțumire în vecii vecilor. Amin.

Sărbătoarea Sfântului Cuviosului Paisie Velicikovski a adunat în prima zi a postului Nașterii Domnului, duminică, 28 noiembrie 2023, la Mănăstirea Noul Neamț din Chițcani, raionul Slobozia, arhierei, preoți și credincioși care au venit să-i aducă laude acestui mare povățuitor al călugărilor.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, sfânta liturghie praznicală a fost săvârșită în catedrala „Înălţarea Domnului”, de către ÎPS  Sava, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, episcopii-vicari: PS Ioan de Soroca, PS Siluan de Orhei, PS Filaret de Căpriana,  PC arhim. Paisie (Cecan), starețul Mănăstirii, PC arhim. Ioan (Danilescu), secretarul arhiepiscopului Sava, un sobor preoți și diaconi și creștinii veniți la rugăciune.

În cuvântul de învățătură, ÎPS arhiepiscop Sava a evocat personalitatea Sfântului Paisie, cel care a fost îndrumător al vieții monahale din Moldova și înnoitor al monahismului ortodox.

După slujbă, slujitorii, credincioşii și arhiereii au săvârşit un te-deum la icoana Sfântului Cuvios Paisie, după care arhimandritul Paisie, starețul mănăstirii a mulţumit soborului ierarhic și tuturor celor care au fost părtași la bucuria serbării ocrotitorului așezământului monahal.

O Panihidă a fost oficată la mormânul vrednicului de pomenire episcop Dorimedont de Edineț și Briceni, cel care a redeschis mănăstirea după ani grei de prigoană ateistă și a cărei Stareț a fost vreme de 8 ani.

La finalul sărbătorii, obștea Mănăstirii Noul Neamț dar și credincioșii prezenți au primit binecuvântarea ierarhilor.

Sfântul Paisie Velicicovschi a pus bazele tradiției isihaste și a realizat o înnoire duhovnicească în Biserică.

Pentru sfinţenia vieţii sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamţ era cunoscut în sec. XVIII în toate ţările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peşterilor din Kiev şi de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei.

În 1988, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe Cuviosul Paisie, iar în 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a rânduit pomenirea ca sfânt sub numele de Cuviosul Paisie de la Neamț, fiind trecut în calendar la data de 15/28 noiembrie.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media