Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:36, miercuri, 10 august, 2022

Sf. Mare Mucenic Pantelimon cinstit în spitalele din țară

Marți, 9 august, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul bolnavilor, preoții misionari de spitale au felicitat conducătorii instituțiilor medicale, colectivele de medici și pacienții cu prilejul sărbătorii.

În majoritatea instituțiilor medicale a fost oficiată Sfânta Liturghie și Taina Sf. Maslu în bisericile și capelele de pe lângă spitale pentru personalul medical și pacienți.

Către sărbătoarea Sf. Pantelimon, Mitropolia Moldovei în colaborare cu Filiala Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova au tipărit un tiraj de 100 000 de iconițe cu Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor, Pantelimon, pe verso cu mesaj din Sfânta Scriptură ce ne îndeamnă la păstrarea sănătății și importanța medicului în viața omului.

Cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, preoții de spital au distribuit aceste iconițe cadrelor medicale și pacienților.

La fel, au fost distribuite calendare creștin ortodoxe editate de Sectorul Sinodal Activitate Spirituală în Instituțiile Medicale.

Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor şi creştin următor lui Hristos. Nu suntem doctori, nu suntem nici tămăduitori, dar mângâietori putem fi, alinători de suferinţă cu putere omenească şi cu dorinţa de bine pentru cel care suferă, asta o putem face şi noi, să ne rugăm pentru cei dragi ai noştri care sunt bolnavi, pentru ca văzând Dumnezeu rugăciunile noastre să se milostivească şi să tămăduiască toată boala sufletească şi trupească, a spus părintele.

Sfântul Pantelimon este numit „doctor fără de arginţi”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi şi s-a mulţumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui şi nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute.

Sectorul Sinodal Activitate Spirituală în Instituțiile Medicale