Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

3:00, marți, 23 iunie, 2020

Scrisoare de mulțumire din partea Episcopiei de Ungheni și Nisporeni adresată Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR și Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova – Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove

Înaltpreasfinției Sale,

Înaltpreasfințitului VLADIMIR,

Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove,

Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova

de la Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni

 

Înaltpreasfinția Voastră,

Preasfințiți Arhipăstori,

Episcopia de Ungheni și Nisporeni, cu profundă recunoștință, aduce mulțumire Sinodului Bisericesc al BOM, în frunte cu președintele Sinodului, Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, pentru ședința Sinodului din data de 19 mai 2020, desfășurată la palatul mitropolitan din or. Chișinău.

Suntem de acord cu poziția Sinodului BOM, cu deciziile luate, cu scrisorile înaintate către autoritățile statului, pe care le vedem foarte binevenite, relevante și indispensabile.

Considerăm că glasul puternic al Bisericii Ortodoxe din Moldova este răsunător și oferă răspuns și întărire, în primul rând, credincioșilor ei, dar și pentru tot poporul.

Apreciem înțelepciunea, discernământul, argumentul teologic, social și juridic, care este prezent în hotărârile Sinodului.

Vă mulțumim pentru responsabilitate și solidaritate; împreună slujim Biserica Ortodoxă din Moldova, iar Cel care ne răsplătește este Împăratul Hristos. Nimeni să nu lupte împotriva Bisericii căci Cel care o apără e Însuși Hristos. ,,Nimic nu este mai puternic decât Biserica. Nimic nu se ridică la valoarea Bisericii. Biserica este mai înaltă decât cerul, mai întinsă decât pământul, mai luminoasă decât cerul, mai luminoasă decât soarele. Câți nu au luptat cu ea și nu au reușit să o biruiască? Toți cei care au luptat împotriva ei au fost dați pierzaniei, pe când Biserica a urcat la cer”, ne spune Sf. Ioan Gură de Aur.

Suntem recunoscători și pentru poziția Sinodului față problema unei eventuale vaccinări obligatorii (cu cip), care apare ca soluții propuse pentru protejarea oamenilor. Biserica se adeverește din totdeauna a fi pentru binele comun al oamenilor. Răspunsul oficial al Bisericii bine argumentat, care a luat în considerare și exprimarea specialiștilor: medici, juriști, oameni de știință; va oferi credincioșilor o anumită nădejde, va calma pornirile radicale și oferă o siguranță importantă: Biserica își apără membrii ei, dacă aceștia sunt expuși, în fața organelor de stat și a puterilor supreme, așa încât membrii Bisericii sunt și membri ai statului. Cu toate că Biserica nu face parte din stat, dar Ea, în mod părintește, are grijă de cetățenii statului, în majoritate creștin ortodocși.

În asemenea momente, de lucrări ale Sinodului, preoții laolaltă cu credincioșii, își sporesc încrederea în Ierarhia Superioară Bisericească, care manifestă loialitate, dreapta credință și grijă.

Așteptăm recunoașterea acestor poziții și sperăm că Autoritatea statală a Republicii Moldova va da curs pozitiv cerințelor creștinilor ortodocși, care au fost exprimate prin glasul Sindului BOM.

 

Cu smerenie și recunoștință,

† PETRU,  

___________________________________,

EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI

 

 

01-01/117

20.05.2020