Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:59, joi, 22 octombrie, 2015

Schimb de experiență între preoții militari din Republica Moldova și Polonia

IMG_9674

În perioada 17-25 septembrie, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, un grup de preoți militari din cadrul sectorului mitropolitan Relaţii cu Forţele Armate și Ministerul Justiției în frunte cu Prot. Mitr. Gheorghe Gavriliță, au efectuat o vizită de lucru în Polonia la invitația preoților din ordinariatul militar polonez.

Preoții noștri militari Prot. mitr. Valeriu Gâțu, Prot. mitr. Gheorghe Gavriliță și Prot. Teodor Spătaru au vizitat Ministerul Apărării și sediul ordinariatul preoților militar din Polonia.

La inițiativa părții polone, slujitorii au poposit trei zile în unul dintre cele mai emblematice locuri ale Ortodoxiei polone Grabarka – muntele sfânt, unde au slujit Sf. Liturghie și au participat la mai multe procesiuni religioase.

De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, la invitația confrațillor din ordinariatul militar polon, colaboratorii departamentului militar au slujit în sobor de 40 de preoți în or. Bielsk Podlaski.

În data de 22 septembrie, la fel în sobor numeros de preoți în frunte cu PF Sava, Mitropolitul Varșoviei și Primat al Bisericii Ortodoxe din Polonia au slujit de ziua pomenirii Sf. Prunc Gabriel de Bialostok.

După săvârșirea Dumnezeieștii slujbe, preoții militari au avut fericita ocazie să se închine la racla cu sfintele moaște ale Sf. Gabriel, după care în procesiune au purtat această raclă împrejurul bisericii.

Impresii deosebite au trăit preoții noștri în timpul vizitei muzeului ordinariatului militar polon, unde s-au familiarizat cu istoria clerului militar din Polonia și realizările conlucrării dintre Biserică și armată.

În muzeul ordinariatului militar sunt expuse de câțiva ani lucrurile personale ale Arhiereului Miron Chodakowski, slujitor militar, care a plecat la Domnul, în tragicul accident aviatic de la Smolensk din anul 2010.

Astfel de exponate precum Crucea și panaghia Ierarhului arse în foc și alte câteva lucruri din bagajul personal sunt expuse spre neuitare vizitatorilor veniți din diferite colțuri ale lumii.

Spre finalul vizitei în pământurile ortodoxe ale Poloniei, a fost vizitată catedrala ortodoxă cu hramul Maria Magdalena din Warșovia, biserica Aghia Sophia, biserica ortodoxă Volya – reședința episcopului militar Gheorghe.

Totodată preoții militari au adus în dar colegilor polonezi insigna preotului militar din Republica Moldova și o icoană cu chipul Tuturor Sfinților din pământurile Moldovei.

Din partea ÎPS Mitropolit Vladimir, slujitorii au transmis PF Mitropolit Sava o icoană cu chipul Sf. Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

La finalul vizitei, în incinta sediului ordinariatului militar polon a avut loc o ședință festivă, unde părțile prezente au semnat un accord de colaborare între sectorul mitropolitan Relaţii cu Forţele Armate și Ministerul Justiției și ordinariatul militar ortodox din Polonia.

Ambele părți s-au arătat dispuse spre o conlucrare rodnică, totodată, preoții noștri militari le-au făcut o invitație colegilor din Polonia, de a face în viitorul apropiat o vizită în Republica Moldova.

Mai jos vă propunem spre vizionare un album foto din arhiva personală a preotului militar Prot. mitr. Gheorghe Gavriliță: