Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:00, sâmbătă, 6 mai, 2023

PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

„Mai presus decât soarele a strălucit pomenirea ta acum, Mucenice înarmat al lui Hristos. Căci ca nişte raze prealuminoase, strălucirile minunilor în tot pământul strălucit le-ai vărsat, de lumină purtătorule, Sfinte Mare Mucenice Gheorghe.”

În ziua sărbătorii prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.  Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.

În fiecare an, la 23 aprilie/7 mai, il păznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A urmat cariera militară și a ajuns comandant în armata împăratului Dioclețian. In anul 303, împăratul a dat un decret prin care toți creștinii erau obligați să se lepede de credința în Hristos și să se închine zeilor. Sfântul Gheorghe, pentru că nu a vrut să jertfească zeilor, a fost condamnat la moarte prin decapitare.

In timpul chinuirilor Sfântului Gheorghe, transferat la Roma, istoria vieţii sale ne spune că mulţi cetăţeni romani, printre care cea mai cunoscută a fost împărăteasa Alexandra, văzând tăria credinţei acestui deţinut, s-au convertit, solicitând Botezul creştin. Unii dintre aceştia au suferit tot atunci moarte martirică şi sunt înscrişi în calendarul Bisericii, ca şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Acest sfânt a devenit cunoscut destul de repede în tot imperiul, care şi-a mutat capitala în veacul al patrulea la Constantinopol. Oraşul palestinian Lida, unde au fost mutate cinstitele moaşte ale Sfântului ­Gheorghe, a primit o biserică măreaţă, care i-a fost închinată şi care poate fi vizitată şi azi de pelerinii care vin în Ţara Sfântă.

Nu ajunge să sărbătorim praznicul Sfântului Gheorghe. Trebuie ss fim devotaţi învăţăturii şi Învierii Mântuitorului Hristos, făcându-ne urmași vrednici ai Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este recunoscut de către întreaga creştinătate ca fiind Purtătorul de biruinţă, cel care, prin luptă susţinută de dragoste, a reuşit să ofere, un preţios exemplu de luptă asupra păcatului, asupra neadevărului și a tot ceea ce ne poate despărți de Dumnezeu.

Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sursa: https://manastireacurchi.md/