Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:54, luni, 20 mai, 2013

Preoţii ortodocşi revin în bisericile din China. Vizita care a întrecut şi cele mai ambiţioase aşteptări

Recenta vizită în China, a Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, a depășit chiar şi așteptările cele mai ambițioase, conform unei declaraţii a Mitropolitului Ilarion, șeful Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe.
„Chiar și cu doar un an sau doi ani în urmă, câțiva oameni şi-ar fi putut imagina o vizită a Patriarhul Kirill în China, care să nu fie doar una privată, ci una semi-oficială, la un aşa de mare nivel – cel mai înalt nivel de stat”, a spus Mitropolitul, pentru postul de radio Vocea Rusiei.
Patriarhul Kirill a fost primul lider creştin-ortodox care s-a întâlnit cu Preşedintele Chinei, a mai precizat el.
„Cu un an în urmă, nimeni nu ar fi crezut că vor fi oficiate slujbe religioase în Beijing, Harbin și Shanghai, mai ales în Biserica din Shanghai închinată Maicii Domnului, în care nu s-au mai oficiat slujbe de aproape 50 de ani. În opinia mea, această vizită a depășit chiar și așteptările cele mai ambițioase, în multe planuri”, a spus Mitropolitul Ilarion.
Cu toate acestea, mai sunt încă multe de făcut, pentru că viaţa Bisericii Ortodoxe din China să revină la normal, a declarat acesta.
Biserica Ortodoxă Rusă va desfășura o activitate laborioasă în acest sens, în strânsă cooperare cu autoritățile chineze și cu Administrația de Stat pentru Culte a Chinei.
Mitropolitul Ilarion a descris ca sarcină principală hirotonirea de preoți chinezi și reluarea slujbelor religioase în bisericile care mai sunt încă funcţionale.
„Biserica noastră este Ortodoxă. Aceasta trebuie să aibă preoți. Noi nu vom fi multumiţi până când toate bisericile din China nu vor avea preoți”, a spus Mitropolitul Ilarion.
Biserica Ortodoxă din China „nu este o structură straină a Bisericii, ci este o Biserică națională, care a fost înfiintaţă cu ajutorul misionarilor ruși, în secolele 18 și 19, și a devenit o Biserică națională în secolul al 18-lea”, a mai explicat el.
Biserica Ortodoxă din China nu este un proiect impus din exterior. Ea s-a născut în profunzimea comunității ortodoxe din China, care este mică, dar este puternic angajată în credință. Și, sper că această înțelegere să continue şi să crească de acum încolo”, a încheiat acesta.

www.lacasuriortodoxe.ro