Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:08, miercuri, 16 ianuarie, 2019

Preoți militari, invitați de onoare la Concursul datinilor şi obiceiurilor de iarnă cu genericul „Lumina sărbătorilor de iarnă”

Marți, 15 ianuarie 2019, Unitatea militară 1002 a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI a găzduit Concursul datinilor şi obiceiurilor de iarnă cu genericul „Lumina sărbătorilor de iarnă”. Concursul a fost la prima ediție, fiind organizat de Direcția management resurse umane a DTC în colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Evenimentul a întrunit participanți din toate unitățile de carabinieri din țară și a vut drept scop promovarea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare ce ţin de sărbătorile de iarnă.

Echipele au concurat la trei probe: 1- colind (tradiţional de Crăciun, colind de casă, de gazdă, de păstor, de vânător, cântec de stea), 2 – urătură/pluguşorul, 3 – sorcova.

Juriul, compus din preoți militari ai Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove (PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea din capitală, Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării și Organele de Drept, și un grup de preoți militari), DMRU și colectivelor artistice ale DTC au apreciat concurenții, ținând cont de autenticitatea repertoriului, a costumului tradiţional, a recuzitei; măiestria interpretativă şi realizarea scenică a materialului folcloric; originalitatea evoluării; cultura şi ţinuta scenică.

Cea mai bună prestație au avut-o cetele de urători și colindători ale unității militare 1002 a DTC urmată de unitățile militare 1001 și 1003.

Premianții concursului s-au ales cu diplome și menționări din partea conducerii Departamentului Trupelor de Carabinieri și Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Cu un program de melodii inspirate din tezaurul culturii naționale și universale au evoluat Corul de cameră ”Credo” și Orchestra-Model ale DTC.

cu referire la Inspectoratul General de Carabinieri al MAI