Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:58, luni, 12 februarie, 2024

Preasfințitul Filaret de Căpriana a liturghisit la hramul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova ”Sfinții Trei Ierarhi”

Luni, 12 februarie 2024, de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Școlile teologice din Moldova: Academia de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ierarh Gavriil”, și-au celebrat hramul prin Liturghie arhierească.
În această binecuvântată zi de prăznuire creștină, capela închinată „Sfinţilor Trei Ierarhi” de pe teritoriul ATOM din capitală a devenit neîncăpătoare pentru corpul pedagogic, elevii seminarişti, studenţi şi enoriaşi, pregătiţi duhovniceşte pentru a sărbători acest eveniment.
Serviciul divin a fost oficiat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, de către episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana având coliturghisitori pe PC arhim. Nectarie (Gherman), prorector al ATOM, ierom. Macarie (Crudu), decan al facultății de Teologie și un sobor de preoți și diaconi, absolvenți ai acestei instituții teologice.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Mănăstirii Horești.
Această sărbătoare a Sfinților Trei Ierarhi este o sărbătoare a comuniunii. Sfinţii Trei Ierarhi sunt cele trei vârfuri ale ierarhiei Bisericii Ortodoxe, care au întrecut cu înălţimea vieţii şi a învăţăturii lor pe mulţi şi ca nişte apostoli după Apostoli au strălucit în lume.
În cuvântul predicatorial adresat la sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul a arătat că Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiți împreună pentru a le descoperi creștinilor că nu este unul mai mare decât altul. Prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.
Totodată, Preasfinția Sa s-a adresat către întregul corp didactic și studențesc cu un cuvânt de felicitare și binecuvântare, urându-le să fie misionari adevărați ai Bisericii Lui Hristos și să propovăduiască cu neînfricare Adevărul mântuitor al Evangheliei.
La rândul său, prorectorul ATOM, PC arhim. Nectarie a mulțumit ierarhului pentru prezența și slujirea arhierească în această zi importantă pentru teologia din țara noastră, menționând că atât dascălii, precum și învățăceii, rămân ascultători Bisericii și Înaltpreasfinției Sale, ÎPS Mitropolit Vladimir, gata să-i urmeze îndemnul și povața spre propășirea credinței și mărturisirea ei în lumea de astăzi.