Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:34, duminică, 17 martie, 2024

Preasfințitul Filaret a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în duminica Izgonirii lui Adam din Rai, la catedrala mitropolitană din Chișinău

Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc. Iar de nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. (Matei 6. 14-15)
În duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată la catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din capitală, de către episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor veniți în număr mare la Sfânta Liturghie, ierarhul a reflectat asupra Pericopei Evanghelice de astăzi.
Biserica ne cheamă să ne nevoim. Avem vrăjmaşi. Iar cei mai mari vrăjmaşi ai noştri sunt trei: primul este trupul cu dorinţele lui rele, al doilea este lumea cu spaimele şi farmecele ei, iar al treilea este satana, care – cum zice Apostolul Petru – „ca un leu răcnind umblă căutând pe cine să înghită” (I Petru 5, 8 ).
Oricine apucă armele de război cu uşurinţă, arme care sunt de moarte, de distrugere, de pierzare; dar cu greu va apuca cineva armele cele duhovniceşti, „armele luminii”, despre care vorbeşte Apostolul Pavel astăzi.
Să nu rămânem fără armele noastre: postul, rugăciunea, milostenia şi iertarea. Să postim, precum Domnul nostru Iisus Hristos în pustie. Să ne rugăm, precum Hristos noaptea în Ghetsimani. Să facem milostenii, precum Hristos a împărţit în lume bunătăţile Lui. Şi să iertăm din inima noastră pe orice vrăjmaş, precum Acela, care de sus de pe cruce, a spus pentru răstignitorii Săi: „Părinte, iartă-le lor, căci nu ştiu ce fac” (Luca 23, 34).
De mâine la arme! Post, rugăciune, milostenie, iertare. Aceste patru să le avem şi atunci îngerii şi arhanghelii ne vor acoperi şi Dumnezeu va fi întotdeauna cu noi în vecii vecilor. Amin.
Astăzi, ora 17:00, la catedrala mitropolitană din Chișinău, Preasfinția Sa va oficia slujba Vecerniei cu Cinul Iertării.