Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

8:57, miercuri, 25 noiembrie, 2020

PC Arhimandrit Nicolae (Roșca) a fost decorat cu ordinul „Meritul bisericesc”, de gradul I

Luni, 23 noiembrie 2020, ÎPS Mitropolit Vladimir l-a decorat la Reședința mitropolitană pe PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron – Ciuflea din Capitală și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept, cu înalta distincție eclesială – ordinul „Meritul bisericesc”, de gradul I.

Decorația a fost acordată cu prilejul aniversării a 30 de ani de slujire sacerdotală vrednică Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, în semn de recunoaștere și apreciere a importantei sale activități pastoral-misionare și social-filantropice, pentru rolul avut în integrarea cu succes a clerului militar în Armata și Poliția națională.

Posesorul ordinului „Meritul bisericesc” de gr. I, II, III – Arhimandritul Nicolae (Roșca) s-a născut în data de 16 august 1967 în satul Măgurele, raionul Ungheni, RSSM, din părinții Nicolae și Liubovi, la botez primind numele Teodor.

După cursurile primare de 8 clase cu mențiune din satul natal (anul 1982), a urmat Colegiul Pedagogic de Muzică din Chișinău (1982-1986), instituție absolvită cu diplomă roșie, după care a urmat un an de studii la Conservatorul de Stat din Chișinău (1986-1987).

În anul 1987 a urmat transferul la școala academică de arte ”S. Stanislavski și V. Nemirovici-Dancenko” din or. Moscova.

Între anii 1988-1989 a urmat serviciul militar în termen în Armata Sovietică (ansamblul militar de muzică al trupelor militare sovietice dislocate în Germania de Est.)

Între anii 1989-1990 a urmat studii teologice la Școala Teologică din Chișinău, iar din anul1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Moscova.

În anul 1989 la sărbătoarea Icoana Maicii Domnului ”Tuturor Scârbiților” a fost hirotonit în treapta de Diacon, iar în anul 1990, în Săptămâna Luminată, de sărbătoarea Icoana Maicii Domnului ”Izvorul Tămăduirilor” – Preot de către Arhiepiscopul Chișinăului și a Moldovei, ÎPS Vladimir.

17 septembrie 1991 – a fost numit prin Decret Eparhial cleric al Catedralei Arhiepiscopale ”Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” din Chișinău, iar la 02 iunie 1992 – numit paroh-adjunct.

Începând cu anul 1990 până astăzi a îndeplinit mai multe ascultări de răspundere în cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Din 27 mai 1997 până la 03 aprilie 2000 – Secretar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

28 mai 1997 – 2011 – Președinte al Departamentului Relații Externe al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

1997 – membru al primului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

8-11 februarie 1997 – membru în cadrul Delegației Bisericii Ortodoxe Ruse la convorbirile cu reprezentații Patriarhiei Române, cazul „Mitropolia Basarabiei”.

20 iunie – 4 iulie 1997 – membru în cadrul Delegației Bisericii Ortodoxe Ruse la întâlnirea tineretului ortodox din orașul Grazz Austria și la cea de-a doua rundă de convorbiri cu reprezentații Patriarhiei Române, cazul „Mitropolia Basarabiei”.

1997 până în prezent – redactor-șef al publicației periodice ”Clopotnița Moldovei”.

Din 27 iunie 2001 până în prezent – preot-militar în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al RM și Președinte al Departamentului Mitropolitat Activitate Pastorală în MAI și Organele de Drept.

Din 08.08.2002 în legătură cu reorganizarea Catedralei Sf. Mr. Mc. Teodor Tiron din or. Chișinău în mănăstire, prin Decret mitropolitan, a fost numit duhovnic-administrator a Mănăstirii ”Sf. M. Mc. Teodor Tiron” – Ciuflea.

2002-2007 a studiat la Facultatea de Drept, Universitatea de Studii Europene din Chișinău. Licențiat în drept.

2007-2008  – studii postuniversitare de masterat la Facultatea de Drept, Universitatea de Studii Europene din Chișinău. Master în Drept Penal.

2009 – delegat la Soborul local al Bisericii Ortodoxe Ruse din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

2009 – membru cu drept de vot la alegerea și înscăunarea actualului Patriarh al BORu SS Kiril.

2009-2011 – cursurile de perfecționare la școala doctorală ”Sf. Kiril și Metodiu”, Catedra relații bisericești externe.

7 aprilie 2013 de sărbătoarea Buneivestiri – tuns în monahism cu numele Nicolae, în cinstea Sf. Irh Nicolae, Făcătorul de Minuni, de către ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove.

2016 – în urma reorganizării Departamentelor mitropolitane în Sectoare Sinodale, desemnat în funcția de președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI și Organele de Drept.

2017 – cursuri post-universitare de perfecționare în domeniul Apărării și Securității Naționale în cadrul Academiei Militare „Alexandru cel Bun” din mun. Chișinău.

A vizitat de mai multe ori în calitate de pelerin și organizator de pelerinaje: Țara Sfântă, Grecia, Sf. Munte Athos, Rusia, Ucraina, Belorusia, Bulgaria, Cipru, România, Italia, Franța, ș.a. țări.

A participat activ la deschidera și organizarea primelor parohii ortodoxe moldovenești în Italia, pentru necesitățile duhovnivești ale confraților de credință aflați peste hotare.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media