Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

16:47, sâmbătă, 26 octombrie, 2019

Mitropolitul Vladimir a liturghisit la Schitul cu hramul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, din Comrat, UTA Găgăuzia

Sâmbătă, 26 octombrie 2019, în ziua pomenirii Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Schitul cu hramul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, din orașul Comrat, UTA Găgăuzia.

Întâistătătorului i-au coliturghist: PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat și un sobor preoțesc din cuprinsul Episcopiei de Sud.

La slujba praznicală a onorat cu prezența doamna Irina Vlah – Guvernator (Bașcan) al UTA Găgăuzia, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi numeroşi credincioşi din orașul Comrat.

În timpul Serviciului divin, slujitorii Altarului împreună cu poporul drept-măritor, s-au rugat pentru mijlocirea şi ajutorul Maicii Domnului – Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare, în fața Tronului ceresc.

După oficierea Liturghiei, Vlădica Vladimir a felicitat obștea monahală și pelerinii cu prilejul sărbătoririi Hramului:

“Schitul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița” este un focar al credinței și un loc de rugăciune pe care a rânduit Dumnezeu să-l instituim aici, în inima orașului Comrat, unde până în urmă cu patru ani a lipsit viața monahală.

Aici găsim puțini, dar vrednici râvnitori, încercând să țină flacăra credinței și a rugăciunii, atrăgând locuitori din Comrat și alți oameni din împrejurimi. Unii vin permanent, devenind ctitori și binefăcători, alții vin în duminici sau la praznice și hram. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe acești nevoitori și să primească truda și jertfa lor și mai ales rugăciunea lor pentru binele tuturor credincioșilor, pentru binele Bisericii”, a menționat ÎPS Mitropolit Vladimir.

Cu un cuvânt de mulțumire a venit și Episcopul locului PS Anatolie, care a mulțumit Mitropolitului pentru grija părintească și bucuria de a liturghisi împreună, în această zi închinată Preasfintei Fecioare.

Drept amintire a rugăciunii comune de astăzi, credincioșii au primit din partea Mitropolitului binecuvântarea arhierească și câte un set de literatură religioasă.

***

Schitul cu hramul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, scurt istoric:

În ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ce s-a desfășurat în data de 11.02.2016, a fost luată decizia de a se înființa Schitul de călugărițe cu hramul „Icoana Maicii Domnului Iviron”, cu sediul, str. Fediko 20, mun. Comrat, UTA Gagauzia.

În calitate de stareță a fost desemnată monahia Eufrosinia (Uzun).

Schitul „Icoana Maicii Domnului de la Iviron” a fost întemeiat în anul 2015 de părintele schiarhimandrit Ioan (Peioglo), duhovnicul acestui sfânt așezământ.

Anul acesta pe teritoriul Schitului continuă lucrările de construcție a unui complex cu menire socială și de cult, care va cuprinde o biserică, stăreția și un centru social-cultural.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media