Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:26, luni, 28 septembrie, 2020

Mesajul de condoleanţe al Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, la trecerea în veşnicie a Protoiereului mitrofor Pavel Paiul

Am aflat cu mare tristeţe de trecerea  din această viaţă vremelnică a Protoiereului mitrofor Pavel Paiul, după o scurtă şi grea suferinţă.

Parohul bisericii „Sfinții Apotoli Petru și Pavel” din municipiul Bălți a trecut la cele veșnice, în cel de-al 78-lea an al vieții sale, în timpul privegherii Sfintei Cruci din 26.09.2020.

Un suflet de o rară blândețe, gata să ajute pe toți, părintele Pavel va rămâne în conştiinţa tuturor celor care l-au cunoscut şi iubit, un veritabil exemplu pentru slujire şi trăire în duhul Evangheliei lui Hristos, calități pe care le-a moştenit de la părinții săi și le-a revărsat cu multă dragoste peste numeroșii săi fii duhovniceşti.

În aceste momente de vremelnică despărţire de Părintele Pavel, întru așteptarea Învierii de obște, suntem alături de toţi cei care sunt astăzi îndurerați de vestea tristă a morţii unui preot atât de iubit de credincioși.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat, ca să așeze sufletul Părintelui Pavel în ceata sfinţilor Săi slujitori, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† VLADIMIR,

MITROPOLIT AL CHIŞINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE

***

Părintele Pavel, paroh al bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel din orașul Bălți, a văzut lumina zilei la data de 5 iulie 1942 în satul Tețcani, raionul Briceni.

În anul 1970, după absolvirea Academiei de Teologie Ortodoxă din Moscova, a fost hirotonit diacon, iar mai apoi preot și trimis la slujire în Episcopia de Belgorod.

În anul 1980, la invitația ÎPS Arhiepiscop Ioanafan al Chișinăului a primit cu smerenie ascultarea de paroh al bisericii din satul Danu, raionul Glodeni.

În 1985 a fost numit cleric al Catedralei Sf. Ierarh Nicolae din Bălți, iar mai apoi în 1987 – avansat în funcția de paroh al aceste Catedrale.

1990 – Paroh al bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel din Bălți.

Sub conducerea Protoiereului Pavel, Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel din municipiul Bălți a fost restaurată și adusă în condiții exemplare.

Din 1991, părintele Pavel a promovat învățământul în rândul deținuților din Penitenciarul nr. 11 din mun. Bălți. Un domeniu special al activității sale a fost educația moral-spirituală a tineretului.

În 1992, părintelui Pavel i s-a acordat dreptul de a purta mitra.

În 2006, Pavel Paiul a primit Medalia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. De asemenea, a fost distins cu Ordinul Sfântul Serghie din Radonej, gradul II.

2012 – Cetățean de onoare al orașului Bălți.