Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

18:27, joi, 27 aprilie, 2023

La Reședința mitropolitană a avut loc Conferința Științifică cu genericul „Lecturi Ortodoxe consacrate Protoiereului Mihail Ceachir, ediția a X-a”

La 27 aprilie 2023, în Sala Sinodală din incinta Reședinței mitropolitane, a avut loc Conferința Științifică cu genericul „Lecturi Ortodoxe consacrate Protoiereului Mihail Ceachir, ediția a X-a”

Conferința este dedicată celei de-a 85-a aniversări din data trecereii la Domnul a protoiereului Mihail Ceachir (1861–1938).

În dimineața zilei,  ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat o Panihidă la mormântul prot. Mihail Ceachir, din Cimitirul Central al Capitalei.

La evenimentul organizat de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice al UTA Găgăuzia, au participat: Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Siluan, episcop de Orhei și vicar al Mitropoliei Moldovei, dna Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia, dn profesor Victor Țvircun, cadre didactice și preoți din cuprinsul Mitropoliei Moldovei.

Cu un mesaj de salut sa adresat Înaltpreasfinția Sa, Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove și dna Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia care au evocat personalitatea protoiereului Mihail Ceachir, luminător al Găgăuzilor și personalitate remarcantă în istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În cadrul conferinței, dna Irina Vlah a oferit Înaltpreasfinției Sale, Vladimir, înalta distincție – Ordinul Gagauz Yeri pentru munca depusă în toți acești ani spre binele Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Conferința a continuat în secțiuni întrunind peste 30 de comunicări ale unor cercetători din diverse domenii, lucrările se vor încheia miine, 28 aprilie, la Vulcănești, în sudul țării, moderarea acesteia fiind oferită de către dna Irina Konstantinova.

„De la  independența Republicii Moldova se încearcă scoaterea din anonimat a mai multor personalități ale Bisericii. Un nume de referință este părintele Mihail Ceachir.

***

Protoiereul Mihail Ceachir a activat la Chișinău, fiind arhicunoscut în mediul cultural-spiritual din Basarabia interbelică. A fost un slujitor și un dascăl consacrat, cultivând învățăceilor cuvântul lui Dumnezeu. Circa 35 de ani a slujit la capela Întâmpinarea Domnului a Seminarului Teologic, a publicat în presa bisericească a vremii și a susținut viața duhovnicească a sute de credincioși.

Un aspect mai puțin cunoscut și elucidat în ultima vreme este contribuția slujitorului la propovăduirea Ortodoxiei în rândul găgăuzilor. De aici și cinstea de care se bucură în această regiune a țării, fiind numit un adevărat „Apostol al găgăuzilor”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media