Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

7:00, joi, 16 ianuarie, 2020

La Catedrala „Înălțarea Domnului” (Sf. Vineri) din Chişinău vor fi aduse spre închinare icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni

2p20160522-vsn_0694-1200

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, sâmbătă, 18 ianuarie, la Catedrala „Înălțarea Domnului” (Sf. Vineri) din Chişinău (str. Grigore Ureche 58), vor fi aduse spre închinare credincioșilor, icoana şi moaştele Sfântului ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni din Mira Lichiei.

Cu acest prilej, în Ajun de Bobotează drept-măritorii creștini vor avea posibilitatea de a se închina la  moaștele Sf. Ierarh Nicolae și a-i aduce cinstire acestu mare sfânt al Ortodoxiei.

Sfinţeniile vor fi întâmpinate solemn de către soborul preoțesc, la ora 17.00, după care se va oficia un Tedeum.

Icoana şi moaştele Sfântului ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni din Mira Lichiei, se vor afla la la Catedrala „Înălțarea Domnului” (Sf. Vineri), până la data de 28 ianuarie.

Îndemnăm creştinii să participe sâmbătă, 18 ianuarie, ora 17.00, la întâmpinarea icoanei şi moaştelor, pentru a da împreună cinstirea cuvenită acestui bineplăcut Sfânt a lui Dumnezeu.

 * * *

Sfântul Nicolae a trăit la sfârșitul secolului III și începutul secolului al IV-lea. Datorită vieții sfinte a fost ales episcop al Mirelor Lichiei. Din cauză că a propovăduit credința în Domnul Iisus Hristos a fost prins de conducătorii cetății, a fost bătut și aruncat în temniță, împreună cu alți creștini. Imediat ce Sfântul Constantin cel Mare a ajuns împăratul romanilor au fost eliberați toți din închisoare, inclusiv Sfântul Nicolae care a mers în Mira.

În timpul vieții pământești Sfântul Nicolae a săvârșit numeroase minuni, așa cum arată istoria vieții sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbați năpăstuiți pe nedrept. Pe când aceștia erau în închisoare, au aflat de timpul când aveau să fie omorâți și au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit și de binefacerile ce le făcuse cu alții, cum izbăvise de moarte pe alți trei bărbați din Lichia. Iar Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor și gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului și eparhului (administratorul provinciei); pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat în fața împăratului pe cei trei bărbați, iar împăratului i-a arătat și i-a dovedit ca bărbații aceia sunt nevinovați și că din pizmă au fost pârâți că au uneltit împotriva lui. Şi așa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte. Pe lângă acestea a făcut încă și alte minuni.

Sfântul Nicolae nici după moarte nu și-a uitat turma sa. Că în fiecare zi face cu îmbelșugare bine celor ce au nevoie și-i izbăvește de tot felul de primejdii și nevoi, căci și acum, ca și atunci, Același Dumnezeu lucrează prin sfântul Său minunile Sale cele fără de număr.

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, Mare Făcător de Minuni!