Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

20:49, duminică, 15 ianuarie, 2023

ÎPS Mitropolit Vladimir a târnosit biserica „Nașterea Maicii Domnului” din s. Palanca, r. Ștefan-Vodă

Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a târnosit duminică, 15 ianuarie 2023, biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă.

Sărbătoarea a debutat cu săvârșirea Slujbei de Sfințire a Prestolului și a locașului, urmată de Liturghia praznicală.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova au înălțat rugăciuni: prot. mitr. Constantin Portărescu, protopop al bisericilor din raionul Ștefan-Vodă, prot. mitr. Veaceslav Carai, parohul bisericii și un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din or. Ștefan-Vodă.

După mai mulți ani în care s-a lucrat cu multă dăruire de sine la acest lăcaș de cult, astăzi credincioșii ortodocși din zonă au asistat cu bucurie la sfințirea acestei biserici.

Preotul paroh a fost decorat cu distincția mitropolitană, Ordinul „Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” de gr. III, pentru munca depusă la edificarea Sfintei Biserici.

Sfânta liturghie a fost înfrumusețată și de două hirotonii oficiate de către ÎPS Mitropolit Vladimir: diaconul Serghei Doroșenco a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sf. M. Mc. Pantelimon” or. Rîșcani iar ipodiaconul Mihail Ceban, a fost hirotonit în treapta de diacon.

La sfârșitul slujbei, a urmat un te-deum de mulțumire pentru ajutorul primit de la Bunul Dumnezeu în lucrarea înfăptuită.

După oficierea te-deum-ului, părintele protopop, prot. Constantin a mulțumit Arhipăstorului pentru vizita oficiată în acest protopopiat si pentru grija părintească a Înaltpreasfinției Sale, la rândul său, părintele Veaceslav, parohul bisericii din Palanca, a mulțumit Întâistătătorului pentru acest eveniment istoric și foarte important pentru această parohie și enoriașii ei, pentru slujirea arhipăstorească și sfințirea bisericii.

Spre final, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a rostit un cuvânt în care a apreciat efortul tuturor celor care au contribuit la această sfântă și bineplăcută lui Dumnezeu lucrare, „o nouă poartă a cerului, cu multă osteneală și iubire jertfelnică. Felicităm pe toți credincioșii acestei parohii, harnici și dinamici, luminați de credință și rugăciune, aflați sub ocrotirea Maicii Domnului”, a spus Mitropolitul.

Înaltpreasfinția Sa a oferit enoriașilor prezenți, cadouri, calendare, cărți și iconițe întru amintirea acestui minunat eveniment petrecut astăzi în această parohie.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media