Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:28, sâmbătă, 27 aprilie, 2024

ÎPS Mitropolit Vladimir a slujit la hramul bisericii „Sf. Lazăr” a mănăstirii „Învierea Domnului” din cimitirul Sf. Lazăr, Doina

Învierea cea de obşte mai înainte de Patima Ta încredinţând-o, pe Lazăr din morţi l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie Biruitorului morţii strigăm: Osana Celui dintru înălţime, bine eşti cuvântat, Cel ce vii întru Numele Domnului!  Troparul Învierii lui Lazăr (Glasul 1):

În sâmbăta Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Învierea Domnului” din incinta cimitirului „Sf. Lazăr” din Chișinău care astăzi și-a sărbătorit hramul.

Alături de Înaltpreasfinția Sa, s-au rugat: PS Nicolae, episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al eparhiei de Cahul și Comrat, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar al Mitropoliei Moldovei și protopop al Sectorului I Chișinău, prot. mitr. Nicolae Tudoreanu, chelar și administrator al mănăstirii „Învierea Domnului”, arhimandritul Irinarh (Costru), starețul Mănăstirii Țigănești, prot. mitr. Pavel Vuluță, protopop de Drochiaprecum și un sobor de preoți și diaconi.

Pentru munca deosebită depusă în cadrul mănăstirii, la vohodul mic, Întâistătătorul a decorat pe prot. mitr. Nicolae Tudoreanu, chelarul și administratorul mănăstirii care aniversează 20 de ani de slujire preoțească – cu Ordinul ”Sf. Cuv. Paisie Velicikovski” de gr. II, prot. Marcel Tudoreanu – dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu ușile împărătești deschise până la imnul herovic iar preotul Gheorghe Borș a fost avansat în treapta de protoiereu.

În cadrul ecteniei pentru răposați, ÎPS Mitropolit Vladimir a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire protoiereu mitrofor Tudor Tudoreanu, a preotesei Maria Tudoreanu și a ctitorilor și binefăcătorilor acestei mănăstiri, trecuți la Domnul.

În cadrul serviciului divin, diaconul Pavel Gluh a fost hirotonit preot pe seama parohiei ”Sf. Ierarh Nicolae” din or. Durlești, mun. Chișinău.

După Liturghie a urmat înconjurul ambelor biserici cu citirea celor patru evanghelii praznicale, a fost oficiată o litie morțească la mormântul părintelui Tudor Tudoreanu și un te-deum praznical.

Ierarhul a mulţumit celor care activează şi se nevoiesc în acest sfânt aşezământ în special protoiereului Nicolae Tudoreanu pentru munca depusă la îngrijirea și amenajarea mănăstirii dorindu-le sănătate şi putere sufletească în îndeplinirea ascultărilor încredinţate, totodată, au fost decorați de către Întâistătător cu ordine și medalii mai mulți ctitori de seamă ai mănăstirii printre care și dl Ion Scoarță, primarul s. Vertiujeni, r. Florești.

La rândul său, părintele Nicolae a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, ctitorilor mănăstirii și tuturor celor prezenți pentru susținere și comuniunea euharistică în zi de sărbătoare.

Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Cele două zile alcătuiesc împreună hotarul și puntea de legătură între Postul Paștilor și Săptămâna Patimilor: sunt două zile de prăznuire, o anticipare a bucuriei pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos – biruință asupra morții.

📷 Galerie Foto: ÎPS Mitropolit Vladimir a slujit la hramul bisericii „Sf. Lazăr” a mănăstirii „Învierea Domnului” din cimitirul Sf. Lazăr, Doina

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media