Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:14, duminică, 30 iunie, 2024

ÎPS Mitropolit Vladimir a slujit în Duminica I după Cincizecime (a Tuturor Sfinților), la catedrala mitropolitană din Chișinău

În Duminica I după Cincizecime, a Tuturor Sfinților, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la catedrala mitropolitană din Chișinău, având alături în rugăciune pe prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul mitropolitan împreună cu soborul de slujitori ai catedralei.

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Duminica Tuturor Sfinţilor în prima Duminică după Duminica Pogorârii Sfântului Duh. Prin aceasta se arată că rostul venirii Sfântului Duh în lume este sfinţirea oamenilor. Dacă nu serbăm Duminica Tuturor Sfinţilor imediat după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, nu înţelegem deplin nici lucrarea Duhului Sfânt în lume şi nici rostul Bisericii lui Hristos, şi anume sfinţirea oamenilor.

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Vladimir a hirotonit ipodiaconul Iulian Ghirghilijiu, susținător al programului de master în teologie anul 2019, în treapta de diacon.

În cuvântul de învăţătură, rostit în cadrul slujbei, părintele Vadim a arătat că Duminica Tuturor Sfinților este o sărbătoare dedicată întregii comunități de sfinți ai Bisericii triumfătoare.

Astăzi noi cinstim acea parte din turma multiseculară a Bisericii lui Hristos care s-a unit veșnic cu harul trupului îndumnezeit și înălțat al Mântuitorului. Dacă despre unii, sinaxarele de veacuri ne sunt mărturie și garant al sfințeniei lor, despre ceilalți nu știm nici măcar câți sunt la număr.

🎥 Transmisiune în direct pe youtube: Dumnezeiasca Liturghie în Duminica I după Cincizecime (a Tuturor Sfinților), la catedrala mitropolitană din Chișinău.

🎥 Transmisiune în direct pe facebook: Dumnezeiasca Liturghie în Duminica I după Cincizecime (a Tuturor Sfinților), la catedrala mitropolitană din Chișinău.

***

De mâine, 1 iulie 2024, începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel care va ține până pe 12 iulie 2024.

Spre deosebire de celelalte posturi, în special de cel al Paştelui, Postul Sfinţilor Apostoli este mai puţin aspru. Rânduielile şi Învăţătura din Ceaslovul Mare ne arată cum trebuie să ţinem acest post. Astfel, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume, gătite fără untdelemn, iar marţi şi joi se poate consuma untdelemn şi vin. Sâmbăta şi duminica se poate mânca peşte. Dacă în acest răstimp cade o sărbătoare mai mare în zilele de miercuri şi vineri se dă dezlegare la untdelemn şi vin, iar în zilele de luni, marţi şi joi se dezleagă la peşte. La hramuri și la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (7 iulie) se dă dezlegare la pește, în orice zi a săptămânii ar cădea.

Vă dorim un post binecuvântat cu fapte bune și cu mult folos duhovnicesc!

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media