Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

21:48, joi, 25 mai, 2023

ÎPS Mitropolit Vladimir a sfințit Altarul de vară al Mănăstirii Țigănești și a oficiat două hirotonii

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a sfințit joi, 25 mai, de Sărbătoarea Înălțării Domnului, prestolul altarului de vară în cinstea Sfântului Ierarh Mucenic Serafim Ciceagov, construit de deasupra apei bazinului din cuprinsul complexului monastic Țigănești, raionul Strășeni.

În dimineața zilei, Mitropolitul a fost întâmpinat de către PC arhim. Irinarh (Costru), starețul mănăstirii împreună cu soborul de slujitori, obștea monahală și creștinii veniți la Sfânta Liturghie.

Înainte de Binecuvântarea Mare, a fost oficiată slujba de sfințire a Prestolului.

Înaltpreasfinția Sa a avut coliturghisitori pe: prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, PC arhim. Irinarh (Costru), starețul Mănăstirii Țigănești, PC arhim. Filaret (Cuzmin), Starețul Mănăstirii Căpriana și protopop al bisericilor din raionul Strășeni, PC arhim. Vladimir (Poia), starețul Mănăstirii Butuceni, PC arhim. Spiridon (Marin), starețul Mănăstirii Hîrbovăț, prot. mitr. Pavel Vuluța, protopop de Drochia, prot. mitr. Nicolae Tudoreanu, administrator și chelar al Mănăstirii Învierea Domnului din cimitirul Sf. Lazăr și un sobor de preoți și diaconi prezenți la Serviciul Divin.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii Tigănești, condus de dl Liviu Oleineac.

Pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova, în timpul Vohodului mic, părintele stareț, PC arhim. Irinarh a fost decorat cu ordinul „Sfântul Ierarh Petru Movilă” de gr. II iar PC arhim. Sebastian (Balan), viețuitor al mănăstirii, a fost decorat cu dreptul de a sluji cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea Tatăl nostru.

Sfânta Liturghie a fost înfrumusețată de două hirotonii: ierodiaconul Ignatie (Blinov) în treapta de ieromonah iar ipodiaconul Serghei Carare, absolvent ATOM 2012, a fost hirotonit în treapta de diacon, ambii pe seama Mănăstirii Adormirea Maicii Donmului din Țigănești.

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul a sfințit arhondaricul mănăstirii, destinat pentru cazarea creștinilor care vor veni la mănăstire, apoi a urmat un te-deum de mulțumire Preasfintei Treimi pentru bucuria liturgică de astăzi și pentru toate lucrurile bune înfăptuite în această mănăstire.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media