Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:09, joi, 22 iunie, 2023

ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie în ziua prăznuirii Sfintei Fericitei Agafia, la Mănăstirea Cușelăuca

Miercuri, 22 iunie 2023, în ziua pomenirii Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Sfânta Mănăstire „Adormirea Maicii Domnului” din satul Cușelăuca, raionul Șoldănești.

Manifestările duhovnicești au început cu Slujba Privegherii din ajunul sărbătorii și au continuat în această dimineață cu scoaterea Raclei cu Sfintele Moaște în fața bisericii centrale a Mănăstirii, urmată de oficierea Slujbei Utreniei, după care a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală.

Alături de ÎPS Mitropolit Vladimir au înălțat rugăciuni: ÎPS Nicodim, arhiepiscop de Edineț și Briceni și episcopii vicari PS Ioan de Soroca și PS Siluan de Orhei, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan împreună cu un sobor de peste 100 de preoți și diaconi din cuprinsul Mitropoliei.

Răspunsurile liturgice la slujbă au fost date de corul arhieresc al Mănăstirii Curchi, condus de către dl Dumitru Buga.

Sărbătoarea de astăzi a fost înfrumusețată de o hirotonie, ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a avansat pe diaconul Roman Rarancean în treapta de preot.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir sa rugat Sfintei Fericitei Agafia în fața raclei cu sfintele ei moaște după care a vorbit credincioșilor despre viața Sfintei, felicitând cu această prăznuire obștea Mănăstirii Cușelăuca, soborul de slujitori și numeroșii credincioși prezenți.

Mai apoi, ÎPS Vladimir a oferit ordine și diplome unor ctitori și binefăcători ai Mănăstirii Cușelăuca.

***

Sfânta Fericita Agafia s-a născut în 1819 în familia lui Ioan şi Eudochia Maranciuc. Paralizată de mică, a fost adusă la mănăstirea Cuşelăuca de către părinţii ei la vârsta de 12 ani în scopul tămăduirii. Nu s-a vindecat, însă printr-o vedenie cerească de la Maica Domnului a aflat că se va învrednici de darul tămăduirii. Îndrăgind această mănăstire, a rămas aici până la moarte, în 1873.

Având în vedere viața pilduitoare a Sfintei Fericite Agafia, dar și nevoințele sale, îndreptate spre slujirea lui Hristos și a Bisericii, conform raportului Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove și al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în ședința sa din 15 iulie 2016, ziua de pomenire a Sfântului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, condicile Nr. 68, a decis rânduirea Fericitei Agafia în ceata sfinților cu cinstire locală în Biserica și țara noastră.

De asemenea, s-a stabilit data de pomenire a Sfintei Fericite Agafia (Maranciuc) 9/22 iunie, ziua trecerii sale la cele veșnice. De asemenea Fericita este pomenită și pe 24 septembrie, în ziua în care a fost canonizată.

Sfântă Fericită Agafia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media