Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

19:05, marți, 25 iunie, 2024

ÎPS Mitropolit Vladimir a prezidat inaugurarea Eparhiei de Soroca și Drochia din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova

Marți, 25 iunie 2024, la Soroca a avut loc inaugurarea Eparhiei de Soroca și Drochia din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Solemnitatea s-a desfășurat în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și a fost condusă de către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, participând protopopii, stareții și starețele de mănăstiri și schituri, preoții eparhiei și credincioși din diferite localități.
De asemenea, la eveniment au fost prezenți: dna Alla Pilipețcaia, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dl Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca, dl Vasile Cemortan, președintele raionului Drochia, dl Vladimir Mizdrenco, președintele raionului Rîșcani, dna Nina Cereteu, primarul orașului Drochia, dl Iurie Gangan, primarul orașului Florești, dna Ana Ojog, viceprimarul municipiului Soroca, consilieri raionali și municipali.
După slujba de te-deum, protoiereul Vadim Cheibaș, secretarul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, a dat citire gramatei sinodale privind înființarea Eparhiei de Soroca și Drochia și numirea chiriarhului.
În continuare, cu un mesaj către cler, autorități și popor s-a adresat Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Au urmat discursurile președinților raioanelor Soroca și Drochia iar din partea clerului eparhiei s-a adresat protoiereul Nicolae Craveț, protopop de Soroca.
La finalul întrunirii chiriarhul eparhiei nou înființate, Preasfințitul Ioan a rostit cuvânt de fiască recunoștință Înaltpreasfințitului nostru Părinte Mitropolit Vladimir, cerând binecuvântare și sprijin părintesc în noua Sa lucrare arhierească, totodată, mulțumind slujitorilor, autorităților și drept-măritorilor creștini pentru sprijin și rugăciune.
Adunarea eparhială a ales componența nominală a Consiliului eparhial, după cum urmează:
Președinte: Episcopul Ioan de Soroca și Drochia,
Membri:
Prot. Pavel Vuluță;
Prot. Ioan Zîmbreanu;
Prot. Teodor Domnița;
Arhim. Vlasie (Ușurelu);
Prot. Vasile Țăruș;
Prot. Alexandru Ilescu;
Prot. Vadim Ciursin;
Prot. Vitalie Bibica;
Egum. Parascheva (Gușan);
Secretar al Consiliului: Prot. Nicolae Craveț.
Din cei 172 de preoți ai Eparhiei de Soroca și Drochia, 154 au fost hirotoniți de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir.
Sursa: https://ioanmosnegutu.info/