Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:31, duminică, 1 ianuarie, 2023

ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în prima zi a noului an caledaristic (duminica dinaintea Nașterii Domnului) la catedrala mitropolitană din Chișinău

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, zi ce a coincis cu prima zi a noului an calendaristic 01 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

La această slujbă, alături de Arhipăstor s-au rugat prot. mitr. dr. Vadim Cheibaş, secretar mitropolitan şi eclesiarh al Catedralei, clericii locașului de închinare, la fel și credincioșii, veniți să exprime, prin rugăciune, mulțumire lui Dumnezeu, pentru toată darea cea bună și să ceară de la Părintele Ceresc binecuvântarea noului an al bunătății Sale.

În cuvântul predicatorial rostit cu binecuvântarea ÎPS Vladimir de către prot. mitr. dr. Vadim Cheibaș, enoriaşii au fost îndemnați să urmeze până la capăt sfântul post pentru a se putea bucura de plinătatea bucuriei Nașterii Domnului Hristos și să nu se dedea la careva excese, ci să trăiască cumpătat, în rugăciune și dragoste față de aproapele.

Această duminică, ultima dinaintea Praznicului Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos se numește și Duminica părinților după trup ai Mântuitorului Iisus Hristos deoarece la Sfânta Liturghie de astăzi am ascultat Genealogia Mântuitorului Iisus Hristos, adică lista strămoșilor după trup ai Mântuitorului. Această listă a fost întocmită de Evanghelistul Matei și ea urcă de la Iisus la David, strămoșul său și până la Avraam.

Toată perioada aceasta este împărțită în trei etape, fiecare de câte 14 generații. Această înșiruire de nume este dincolo de o listă a strămoșilor după trup un text care ne trimite la valorile simbolice la care s-a gândit Sf. Evanghelist Matei atunci când a făcut lista celor 42 de generații.

După Sfânta Liturghie, a urmat un Te-deum de sănătate la care Întâistătătorul s-a rugat împreună cu preoții și enoriașii, citind și rugăciunea de binecuvântare a noului an.

Binecuvântează Doamne, cununa anului 2023

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media