Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

19:23, duminică, 30 aprilie, 2023

ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în duminica Sfintelor Femei Mironosițe, la catedrala mitropolitană din Chișinău

Mironosițelor femei, stând lângă mormânt, îngerul a grăit: Miresmele morților sunt cuviincioase, iar Hristos putrejunii S-a arătat străin. Ci vestiți tuturor că Domnul a înviat, dăruind lumii mare milă. (Tropar – glasul 2)

În ziua cinstirii Sfintelor Femei Mironosiţe, Duminica a III-a după Paști, 30 aprilie 2023, mulțime de credincioşi s-au adunat la catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din capitală, pentru a participa la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, căruia i-au coliturghisit prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar al Mitropoliei Moldovei şi slujitorii sfântului lăcaş.

Sfintele Femei Mironosițe au fost precum fecioarele înțelepte cu candelele aprinse care au ieșit în întâmpinarea Mirelui Hristos Cel Înviat, cu miresme ca să ungă trupul Mântuitorului. Sfintele femei și-au umplut vasul lor de alabastru cu mir de nard de mare preț prin virtuțile creștinești, prin rugăciune și smerenie, prin tăcere și bună cuviință, prin discreție și sfințenie, de aceea s-au învrednicit astăzi a fi pomenite în calendarul Bisericii Ortodoxe.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre încredințarea, de către înger, a femeilor mironosițe, privind Învierea Domnului, când au venit a treia zi la mormânt ca să ungă trupul Lui cu miresme. Totodată, a arătat că duminica Sfintelor Femei Mironosițe este zi de sărbătoare pentru toate femeile creștine, avându-le pe acelea drept pildă de urmat.

„Faptul că Biserica noastră prăznuiește astăzi pe Sfintele Femei Mironosițe, am putea considera duminica aceasta drept Duminica Femeii Creștine. De aceea dvs, doamnele, care umpleți biserica de multe ori în număr mult mai mare decât bărbații, vă urăm – La mulți ani! Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru prezența, jertfa și căldura sfântă cu care umpleți bisericile noastre.

Să ne ajute Preamilostivul Dumnezeu să învățăm de la femeile mironosițe curajul de a-L căuta pe Hristos în rugăciune, credința puternică în Învierea Lui și bucuria de a ne întâlni cu El în fiecare duminică și sărbătoare în Biserica Sa, spre slava Preasfintei Treimi și spre a noastră mântuire. Amin!”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media