Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:55, duminică, 9 ianuarie, 2022

ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în duminica după Nașterea Domnului la Catedrala Mitropolitană din municipiul Chișinău

9 ianuarie 2022, prima Duminică după Naşterea Domnului, zi ce a coincis și cu pomenirea Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din capitală.

Alături de Întâistătător au înălțat rugăciuni Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane împreună cu soborul de preoți și diaconi.

Duminica după Nașterea Domnului este ultima din anul calendaristic, conform calendarului Iulian (stil vechi).

În timpul Serviciului divin au avut loc două hirotonii: Ierodiaconul Adrian Teodorescu a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Mănăstirii „Sfânta Treime” Saharna, r-nul. Rezina, iar Ipodiaconul Valeriu Gnaciuc, absolventul ATOM 2018, în treapta de diacon pe seama Bisericii „Tuturor Sfinților Români” sect. Botanica al capitalei.

Biserica a rânduit ca în această Duminică la Sfânta Liturghie să se citească textul evanghelic despre fuga Sfintei Familii în Egipt.

Având binecuvântarea Mitropolitului, Părintele Vadim Cheibaș a reflectat asupra textului evanghelic de la Matei 2:13-23 „Fuga în Egipt”,  amintind că Egiptul a fost o țară „în care evreii au cunoscut robia și umilința, fiind considerată blestemată și plină de idoli”.

Pericopa Duminicii vorbește și despre întoarcerea din Egipt a Sfintei Familii. Intenția lui Iosif a fost se pare, să se întoarcă în Betleemul iudeii întrucât de acolo provine familia davidică și cum știm dreptul Iosif face parte din această familie, însă întrucât în Iudeea domnea Arhelau, fiul lui Irod, Iosif hotărăște să meargă cu Familia Sfântă în orașul Nazaret și iată că ni se demonstrează încă o dată că Mântuitorul a fost un pelerin pe pământul acesta, el plecând din Betleem în Egipt, întorcându-se în Galileea, apoi mergând în Capernaum, Ierusalim, aproape în toată Țara Sfântă, ce arată că El a venit să fie pelerin pe pământ, încercând să vestească Evanghelia Mântuirii. Și omul este un pelerin pe pământul acesta, trebuie să înțeleagă că nu este cetate stătătoare pe acest pământ și noi trebuie să căutăm Împărăția lui Dumnezeu pe care ne-a promis-o și ne-a pregătit-o.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media