Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:31, marți, 2 iulie, 2024

ÎPS Mitropolit Vladimir a binecuvântat pe tânărul Luca Brăduțeanu pentru a studia la Academia Bisericească Athoniada, de la Sfântul Munte Athos

În prima parte a zilei de marți, 2 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a primit la Reședința Mitropolitană vizita părintelui Marin Cij, președintele Sectorului Sinodal Activitate Spirituală în Instituțiile Medicale.

Părintele Marin a venit la Înaltpreasfinția Sa cu înaintarea și cererea de a binecuvânta pe tânărul Luca Brăduțeanu, fiu duhovnicesc al său, să continue studiile la ”Academia Bisericească Athoniada” de pe lângă Schitul Vatopedin ”Sfântul Andrei”, din Sfântul Munte Athos, Grecia.

Înaltpreasfinția Sa a rămas plăcut surprins de alegerea și dorința pe care o are tânărul Luca, binecuvântând-ul să străduie în alegerea pe care a făcut-o întrucât, este primul copil din țara noastră care pleacă la studii în Sfântul Munte Athos.

***

Athoniada este o instituţie de învăţământ întemeiată în 1749 în Muntele Athos. În prezent, Academia Athonită funcționează în Kareia, având statutul unui Seminar Teologic.

În 1749, Patriarhul de Constantinopol Grigorie al V-lea (1748-1751,1752-1757) a emis un decret prin care aproba înfiinţarea unei şcoli în apropierea Mănăstirii Vatoped. Odată cu înfiinţarea Academiei Athonite, comunitatea monastică locală a jucat un rol esenţial în cadrul mişcării de emancipare a grecilor de sub dominaţia otomană, în timpul secolului al XVIII-lea. Primul director a fost ierodiaconul Neofit Kavsokalivitul, între anii 1749-1753.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media