Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:40, vineri, 30 noiembrie, 2018

ÎPS Mitropolit Vichentie de Tașkent și Uzbekistan a vizitat Sfânta Mănăstire Ciuflea

Cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Miercuri, 28 noiembrie 2018, ÎPS Mitropolit Vichentie de Tașkent și Uzbekistan a vizitat Mănăstirea Sf. Mr. Mc. Teodor Tiron, Ciuflea din Capitală.

Cu multă bucurie, Ierarhul a fost întâmpinat de Duhovnicul-administrator, al Mănăstirii, Arhim. Nicolae (Roșca) împreună cu slujitorii, obștea monahală și numeroși credincioși.

Mitropolitul a fost condus în Catedrala mănăstirească, unde s-a închinat la sfintele moaște păstrate cu sfințenie de obștea monahală de la Ciuflea, după care a oficiat Slujba Panihidei pentru părinții săi adormiți întru Domnul, egumenul Patrocl și monahia Parascheva, dar și pentru Arhimandritului Ermoghen (Adam) la 5 ani de la trecerea la Domnul, Protoiereului mitrofor Anatolie, Protoiereului mitrofor Gheorghe, robilor lui Dumnezeu Nicolae și Valentina.

Vlădica Vichentie, de fiecare dată când revine la baștină, vizitează Mănăstirea Ciuflea, aducând prinos de rugăciune pentru suflete părinților săi, ce sunt înmormântați pe teritoriul Mănăstirii.

În semn de prețuire și respect, slujitorii și obștea Mănăstirii Ciuflea i-au adus în dar ÎPS Vichentie o icoană a Sf. Irh. Nicolae, iar acesta la rândul său a dăruit Mănăstirii Ciuflea un set de pocrovețe pentru sfintele vase.

 * * *

Notă biografică:

Mitropolitul Vichentie Morari s-a născut pe 4 octombrie 1953, în satul Sculeni, în familia preotului Alexandru Morari. A primit la botez numele de Victor. După absolvirea şcolii medii, a lucrat lăcătuş şi a fost ipodiacon al episcopului Vartolomeu Gondarovski al Chişinăului şi Moldovei. Între anii 1971-1973, şi-a efectuat stagiul militar obligatoriu în cadrul Armatei Sovietice.

În 1974 a fost admis la studii la Seminarul Teologic de la Moscova (1974-1978), apoi a urmat cursurile Academiei Teologice din Moscova (1978-1982), pe care le-a absolvit cu titlul de candidat în teologie.

În anul 1981 este tuns în monahism de către arhimandritul Ieronim Zinoviev, stareţul Lavrei Serghiev Posad din Moscova. Trece toate treptele ierarhice, de la  ierodiacon la ieromonah, ca în anul 1985 să fie ridicat la rangul de egumen.

Pe 20 iulie 1990, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales pe egumenul Vichentie Morari în treapta de episcop de Bender, Vicar al Arhiepiscopiei de Chişinău, iar peste o lună a fost ridicat la rangul de arhimandrit. În timpul păstoririi sale, PS Vichentie a contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea Seminarului Teologic de la Mănăstirea Noul Neamţ din Chiţcani, cel mai mare centru spiritual şi educaţional al Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove.

Pe 17 iulie 1995, Sf. Sinod al Patriarhiei Moscovei l-a numit pe PS Vichentie episcop de Abakan şi Kîzîl (republicile autonome Hacasia şi Tuva din sudul Siberiei). Prin Decretul Patriarhului Aleksei al II-lea al Moscovei din 19 februarie 1999, a fost ridicat la rangul de arhiepiscop, iar peste cinci luni a fost numit arhiepiscop de Ekaterinburg. De asemenea, a devenit şi rector al Seminarului Teologic din Ekaterinburg.

Din 27 iulie 2011, este Mitropolit al Asiei Centrale.

Sursa: http://ciuflea.md/