Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

16:36, joi, 26 noiembrie, 2015

Întâistătătorul a oficiat serviciul divin la biserica “Sf. Irh. Nicolae” din Cricova

IMG_3278

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, biserica “Sf. Irh. Nicolae” din orășelul Cricova, mun. Chișinău a găzduit un serviciu divin praznical oficiat de către ÎPS Mitropolit Vladimir, alături de care s-au rugat secretarul mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Protopopul sectorului III Chișinău, Prot. mitr. Zosima Toia, Duhovnicul-administrator al complexului monahal Ciuflea Arhim. Nicolae (Roșca) precum și alți confrați slujitori.

În dimineața zilei, Întâistătătorul a fost întâmpinat de părintele paroh, preotul Nicolae Andrieș, reprezentanții administrației publice locale și numeroși credincioși din localitate și din împrejurimi, dornici să primească binecuvântare arhierească și să participe la acest deosebit serviciu divin.

La Vohodul mic, în vederea realizării substanțialelor lucrări din cadrul parohiei precum și pentru amenajarea unui teren de joacă pentru micuții creștini, părintele paroh Nicolae Andrieș, care în această zi a împlinit 6 ani de slujire la Altarul Domnului, a fost decorat cu Ordinul “Meritul bisericesc” gr. III, în semn de deosebită apreciere a eforturilor Sfinției Sale depuse spre îmbunătățirea vieții parohiale.

În cadrul dumnezeieștii slujbe, diaconul Ioan Cenușă, a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama bisericii din s. Berezlogi r. Orhei, iar ipodiaconul Gheorghe Borș  a primit hirotonia în diacon, pe seama parohiei „Sf. Treime” din s. Grătiești, mun. Chișinău.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie s-a desfășurat într-o atmosferă de o aleasă cuvioșie și solemnitate, enoriașii trăind din plin aceste momente înălțătoare, care au încununat trudele celor care cu mic, cu mare, au pus umărul pentru ca în ziua vizitei Arhiereului, biserica să strălucească și să adune toți credincioșii spre rugăciune și veselie duhovnicească.

Or,  anume acest lucru a fost observat și de către Vlădica Vladimir, care a menționat în cuvântul său de felicitare că în această zi credincioșii din Cricova celebrează roadele muncii lor, pe care neobosit au depus-o ca într-un final să obțină un rezultat deosebit – pe potriva credinței și muncii lor.

În continuare, ÎPS Vladimir dimpreună cu soborul preoțesc prezent a oficiat slujba de sfințire a unui set de 5 clopote aduse recent din Federaţia Rusă și donate cu multă dragoste de un grup de ctitori, bisericii din Cricova.

A urmat sfințirea și deschiderea festivă a terenului de joacă, amenajat recent pe lângă biserică. Totodată, Mitropolitul și-a exprimat speranța că exemplul cu terenul de joacă de la Cricova va fi preluat și de alte parohii, iar creștinii de aici, în frunte cu păstorul lor duhovnicesc vor munci și în continuare spre realizarea altor deziderate și dobândirea mântuirii, și spre binele și propășirea Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

La rândul său, părintele-paroh Nicolae a mulțumit Arhiereului din toată inima pentru aceste deosebite cuvinte de felicitare și apreciere, menționând că toate realizările din cadrul parohiei s-au făcut datorită hotărârii și sârguinței credincioșilor și a binefăcătorilor care au contribuit atât financiar precum și material la realizarea lucrărilor propuse, fiind drept răsplată decorați de Mitropolit cu diplome arhierești.

La final, Vlădica Vladimir, însoțit de clerici și reprezentați ai administrației publice locale, a vizitat Aleea Domnitorilor din Cricova, inaugurată în acest an, în luna mai în timpul vizitei anterioare a Întâistătătorului Bisericii noastre, unde au admirat încă odată monumentele marilor noştri înaintaşi, în frunte cu Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Serviciul de presă al Mitropoliei