Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

21:53, duminică, 26 mai, 2024

Înconjurat de sobor de preoți și credincioși, ÎPS Mitropolit Vladimir a slujit de sărbătoarea Cuviosului Macarie de la Saharna

În duminica a IV-a după Paști, 26 mai 2024, în ziua sărbătoririi Cuviosului Macarie de la Saharna, Mănăstirea „Sfânta Treime” a găzduit un serviciu divin oficiat de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir și un sobor de preoți și diaconi.

În dimineața zilei, cu deosebită dragoste fiască, arhimandritul Adrian (Baciu), starețul Mănăstirii Saharna, împreună cu obștea monahală, l-au întâmpinat pe Întâistătător ca mai apoi adunarea drept-măritoare să se îndrepte către catedrala „Învierea Domnului”, unde a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Alături de Întâistătător, la Sfânta Liturghie au înălțat rugăciuni: PC arhim. Adrian (Baciu), starețul Mănăstirii Saharna, PC arhim. Pimen (Gobjilă), blagocin și eclesiarh al Mănăstirii, PC arhim. Vladimir (Porubin), preot misionar în diaspora moldovenească din Italia, PC arhim. Ioan (Hangan), duhovnicul Mănăstirii Pripiceni-Curchi, un sobor de preoți și diaconi, PC egumenă Vera (Spinei), stareța Mănăstirii Cușelăuca și enoriașii prezenți.

În ajunul sărbătorii a fost așezată în mijlocul bisericii, racla ce adăpostește moaștele Cuviosului Macarie de la Saharna.

În anul 1991, odată cu redeschiderea Mănăstirii a fost deschis mormântul Părintelui Macarie, cu această ocazie trupul său fiind aflat neputrezit. Canonizarea locală a Sfântului Cuvios Macarie de la Saharna a avut loc în ziua de 21 decembrie 1995, având ca dată de prăznuire ziua de 13/26 mai. Cuviosul Macarie este primul sfânt canonizat local în Biserica Ortodoxă din Moldova postsovietică.

Sfânta Liturghie de astăzi a fost înfrumusețată de hirotonia ipodiaconului Damian (Țiganciuc) viețuitor al mănăstirii, în treapta de ierodiacon.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mănăstirii, condus de către dl Ion Bumbac.

După Liturghie a urmat înconjorul bisericii cu citirea celor patru evanghelii praznicale, un te-deum de sănătate, după care, Mitropolitul Vladimir s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de felicitare, vorbind despre importanța și valoarea duhovnicească a Mănăstirii Saharna pentru istoria și spiritualitatea poporului nostru, menționând în acest sens truda și dăruirea obștii monahale condusă de către părintele stareț Adrian (Baciu), care contribuie ca această deosebită Mănăstire să fie o oază de regăsire sufletească, așa cum a fost la începuturile existenței sale.

La rândul său, părintele stareț Adrian (Baciu), a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru vizita arhipăstorească, menționând că toate câte se fac între zidurile Mănăstirii Saharna se fac cu dragoste, smerenie și frică de Dumnezeu spre lauda Preasfintei Treimi și spre mântuirea binecredincioșilor creștini.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media