Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

19:21, sâmbătă, 9 septembrie, 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a sfințit biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Lalova, r. Rezina

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a sfințit sâmbătă, 9 septembrie 2023, biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Lalova, r. Rezina.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat cu o deosebită bucurie de către preotul-paroh, Ștefan Ciugui împreună cu familia și enoriașii acestei comunități.

Serviciul Divin de astăzi a început cu rânduiala de Sfințire a Sfintei Mese care, nu poate lipsi din nici o biserică, ea fiind chip al mormântului celui de viață dătător al lui Hristos.

Alături de Arhipăstor au coliturghisit: prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, prot. mitr. Igor Cojocari, protopop de Rezina, PC arhim. Serafim (Răzmerița), starețul Mănăstirii Țîpova, prot. Ștefan Ciugui, parohul bisericii și un sobor de preoți și diaconi invitați la eveniment.

În timpul Sfintei Liturghii, la Vohodul mic, parohul bisericii, prot. Ștefan Ciugui a fost decorat de către Înaltpreasfinția Sa cu dreptul de a purta paliță și cruce cu pietre scumpe în semn de recunoștință pentru munca asiduă depusă în această parohie iar prot. Vasile Ușurelu, paroh al bisericii din s. Stohnaia, r. Rezina, dreptul de a purta cruce cu pietre scumpe.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Gnosis, condus de ierodiaconul Macarie (Crudu).

După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat înconjorul bisericii cu citirea celor patru evanghelii praznicale și un te-deum de mulţumire Domnului pentru toate binefacerile ce au loc în această parohie, apoi ÎPS Vladimir a felicitat credincioşii prezenți cu ocazia acestui eveniment de referinţă în istoria bisericii.

La rândul său, părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria liturgică a sărbătorii prilejuită de sfințirea bisericii din localitate.

Ctitori și binefăcători ai Sfintei Biserici au fost decorați cu medalii și diplome pentru munca depusă alături de părintele paroh.

La plecare, Mitropolitul a oferit în dar iconițe creștinilor prezenți, în semn de sporire duhovnicească și amintire a acestui istoric eveniment petrecut astăzi în această biserică.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media