Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:08, duminică, 24 decembrie, 2023

Înaltpreasfințitul Nicodim, arhiepiscop de Edineţ şi Briceni împlinește 13 ani de arhierie

Înaltpreasfinţitul Nicodim – arhiepiscop de Edineţ şi Briceni aniversează în Duminica a 28-a după Cincizecime (a Sfinților Strămoși), treisprezece ani de arhierie. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a transmis Înaltpreasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.

Înaltpreasfinția Voastră,
Înaltpreasfințite Nicodim, arhiepiscop de Edineț și Briceni,

Cu prilejul aniversării a treisprezece ani de la hirotonia episcopală, Vă adresăm alese felicitări dimpreună cu doriri de ajutor sfânt de la Dumnezeu în lucrarea pastorală și misionară pe care o desfășurați spre slava Preasfintei Treimi și binele Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Hristos-Domnul, Arhiereul Cel veșnic, să Vă dăruiască în continuare aceeași râvnă plină de evlavie pentru Sfânta Taină a arhieriei și mult ajutor în slujirea Bisericii și a credincioșilor din Episcopia de Edineț și Briceni. Harul Duhului Sfânt să se reverse totdeauna cu îmbelșugare asupra Înaltpreasfinției Voastre, dăruindu-Vă roade alese și binecuvântate!

Cu binecuvântare arhipăstorească și dragoste în Hristos-Domnul,

†  VLADIMIR,

MITROPOLIT AL CHIŞINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE

* * *

Arhiepiscopul Nicodim, (Ioan Vulpe), s-a născut la data de 4 septembrie 1956; A studiat teologia la Petersburg şi Moscova (1977-1981; 1989-1992); A fost hirotonit preot (de mir) în 1981 de către PS Kiril, vicar al Mitropoliei Leningradului, actualmente Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii.

La data de 23 ianuarie 2009 a fost tuns în monahism, primind numele de Nicodim, în cinstea Sf. şi Dreptului Nicodim.

În ziua de 24 decembrie 2010, în cadrul ședinței ordinare a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, prezidate de Sanctitatea Sa Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Arhimandritul Nicodim (Vulpe) este ales Episcop pentru Catedra vacantă de Edineț și Briceni.

25 decembrie 2010, în incinta reşedinţei patriarhale din Moscova a avut loc ipopsifierea Arhimandritului Nicodim, iar la 26 decembrie 2010, în Catedrala Patriarhală Hristos Mântuitorul din Moscova, a fost hirotonit în treapta de Episcop.

16 mai 2021, în Duminica a III-a după Paști, a Sfintelor Femei Mironisițe și a Sfinților și Drepților Iosif și Nicodim, în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala Hristos Mântuitorul din orașul Moscova, prezidată de Sanctitatea Sa Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Preasfințitul Nicodim a fost avansat în rangul de Arhiepiscop.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media