Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:49, miercuri, 22 mai, 2024

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a slujit Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia aniversării a cinci decenii de la hirotonia în treapta de diacon

Nepărăsind cu duhul patria ta, cetatea Mira Lichiei, în cetatea Bari cea prea liniştită, preamărit te-ai adus cu trupul, arhiereule Nicolae, şi prin venirea ta ai veselit mulţimea oamenilor celor de acolo, şi pe cei neputincioşi ai tămăduit. (Tropar glasul 4)

În săptămâna a IV-a după Paști, miercuri, 22 mai 2024, când sărbătorim Aducerea Cinstitelor Moaşte ale Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, a săvârșit Sfânta Liturghie în catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din Chișinău.

În urmă cu cinci decenii, la 22 mai 1974, în această zi Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a fost hirotonit în treapta de diacon în Catedrala ”Adormirea Maicii Domnului din Smolensk”, de către episcopul Smolenskului și Veazma, Teodosie (Proțiuk).

Prilejuit de acest eveniment important, Întâistătătorului i-a coliturghisit episcopii-vicari: PS Ioan al Sorocii, PS Siluan al Orheiului și PS Filaret de Căpriana, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și eclesiarh al catedralei și preoții slujitori.

După ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul episcop Ioan a înălțat rugăciunea de mulțumire Domnului pentru Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a țării noastre, Republica Moldova.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul arhieresc al catedralei mitropolitane condus de dna Angela Angheni dar și de corul arhieresc al Mănăstirii Curchi condus de dl dirijor Dumitru Buga.

În încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un te-deum de slavă și mulțumire Domnului pentru tot harul și binecuvântarea revărsată asupra Mitropolitului nostru în cei 50 de ani de când a primit harul slujirii la Sfântul Altar, treapta diaconiei.

În luarea de cuvânt, Preasfințitul Ioan a reamintit anumite pasaje istorice din viața Întâistătătorului după care, din numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova l-a felicitat pe Mitropolit, totodată, părintele secretar și eclesiarh al catedralei ai venit cu un mesaj de felicitare din partea clericilor catedralei dorindu-i sănătate, putere și îndelungați ani de slujire la cârma Bisericii Ortodoxe din țara noastră.

🎥 Transmisiune în direct pe youtube: Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia aniversării a cinci decenii de la hirotonia în treapta de diacon a ÎPS Mitropolit Vladimir.

🎥 Transmisiune în direct pe facebook: Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia aniversării a cinci decenii de la hirotonia în treapta de diacon a ÎPS Mitropolit Vladimir.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media