Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

17:53, joi, 8 februarie, 2024

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a sfințit capela ”Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” din cadrul Penitenciarul nr.9-Pruncul

„Atunci când se sfințește o biserică, se deschide o ușă spre cer” – Înaltpreasfințtitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a sfințit joi, 8 februarie 2024, capela cu hramul în cinstea ”Sfântului Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” din cadrul Penitenciarul nr.9-Pruncul.
Serviciul divin a început cu rânduiala sfințirii prestolului, obiect nelipsit din cadrul ansamblului liturgic bisericesc.
Alături de Mitropolitul Vladimir au înălțat rugăciuni: prot. mitr. vadim Cheibaș, secretarul mitropoliei, prot. Nicolae Andrieș, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituțiile Penitenciare, prot. Aviv Țîmbaliuc, preotul-paroh, un sobor de slujitori capelani, conducerea și colaboratorii penitenciarului.
În timpul vohodului mic, pentru activitatea sârguincioasă spre binele Bisericii Ortodoxe din Moldova, în cadrul penitenciarului nr. 9 – Pruncul, președintele sectorului, prot. Nicolae Andrieș, a fost decorat cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu ușile împărătești deschise până la rugăciunea domnească – Tatăl nostru iar preotul paroh, prot. Aviv Țîmbaliuc, dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu ușile împărătești deschise până la imnul Herovic.
Programele de educație moral-spirituală desfășurate în penitenciare au un rol special în reeducarea şi resocializarea persoanelor private de libertate și vin ca suport pentru celelalte programe de corijare comportamentală derulate în cadrul instituțiilor penitenciare, în vederea consolidării și aplicării virtuților morale și religioase în timpul petrecut în detenție, virtuți care stau la baza valorilor respectului de sine și a relațiilor interumane.
Așa cum nimic nu se face fără oameni, considerăm important de a menționa faptul că, acest moment sacru nu ar fi fost posibil de realizat fără aportul financiar venit din partea partenerilor, aport care s-a împletit armonios cu efortul angajaților Penitenciarului nr.9-Pruncul, înălțându-se astfel acest spațiu sacru de mare valoare spirituală. Moment de aleasă prețuire în înzestrarea lăcașului au constituit lucrurile sfinte dăruite spre folosință de către Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.
Astfel, icoanele, iconostasul și mobilierul bisericesc venite din partea Mitropoliei, vor servi drept suport material și duhovnicesc în înălțarea sfintelor rugăciuni. Pe această cale, ne exprimăm recunoștința față de toți cei implicați și cei care au contribuit ca această năzuință să prindă viață. Prezenta colaborare este un exemplu al potențialului nostru de a aduce schimbări pozitive și speranță în viețile celor care caută o viață mai bună.
Evenimentul consfințit a fost conturat semnificativ prin prezența secretarei de stat a Ministerului Justiției, dna Nadejda Burciu, directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor, dnul Anatolie Falca și directoarei adjunct, dna Liuba Jignea-Suveica.
La finalul serviciului divin, conducerea ANP a mulțumit Întâistătătorului și întregului sobor de preoți pentru evenimentul istoric de astăzi și a exprimat speranța că acest nou lăcaș deschis va servi drept catalizator pentru schimbarea pozitivă în viețile celor care își caută calea spre inserție în societate și va servi nemijlocit, o punte către conexiunea spirituală cu Dumnezeu în viața tuturor celor prezenți.