Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

17:35, miercuri, 22 iunie, 2022

În ziua pomenirii Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la Sfânta Mănăstire Cușelăuca

Miercuri, 22 iunie 2022, în ziua pomenirii Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Sfânta Mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Cușelăuca, raionul Șoldănești.

Manifestările duhovnicești au început cu Slujba Privegherii din ajunul sărbătorii și au continuat în această dimineață cu scoaterea Raclei cu Sfintele Moaște în fața bisericii centrale a Mănăstirii, urmată de oficierea Slujbei Utreniei, după care a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală.

Alături de ÎPS Vladimir au înălțat rugăciuni: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni și un sobor de preoți și diaconi din cuprinsul Mitropoliei.

Răspunsurile liturgice la slujbă au fost date de corul Parohiei ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din orașul Bălți, condus de către Protoiereul Alexandru Paiul.

La Vohodul mic, Stareța Mănăstirii Cușelăuca, Egumena Vera (Spinei), pentru activitatea rodnică la cârma Mănăstirii Cușelăuca a fost decorată de către Mitropolit, cu ordinul mitropolitan ”Meritul bisericesc” de gr. II.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir în cuvântul arhipăstoresc a vorbit despre viața Sfintei Fericitei Agafia, felicitând cu această prăznuire obștea Mănăstirii Cușelăuca, soborul de slujitori și numeroșii credincioși prezenți.

Mai apoi, ÎPS Vladimir a oferit ordine și medalii bisericești unor ctitori și binefăcători ai Mănăstirii Cușelăuca.

Sfânta Fericita Agafia s-a născut în 1819 în familia lui Ioan şi Eudochia Maranciuc. Paralizată de mică, a fost adusă la mănăstirea Cuşelăuca de către părinţii ei la vârsta de 12 ani în scopul tămăduirii. Nu s-a vindecat, însă printr-o vedenie cerească de la Maica Domnului a aflat că se va învrednici de darul tămăduirii. Îndrăgind această mănăstire, a rămas aici până la moarte, în 1873.

Având în vedere viața pilduitoare a Sfintei Fericite Agafia, dar și nevoințele sale, îndreptate spre slujirea lui Hristos și a Bisericii, conform raportului Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove și al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în ședința sa din 15 iulie 2016, ziua de pomenire a Sfântului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, condicile Nr. 68, a decis rânduirea Fericitei Agafia în ceata sfinților cu cinstire locală în Biserica și țara noastră.

De asemenea, s-a stabilit data de pomenire a Sfintei Fericite Agafia (Maranciuc) 9/22 iunie, ziua trecerii sale la cele veșnice. De asemenea Fericita este pomenită și pe 24 septembrie, în ziua în care a fost canonizată.

Sfântă Fericită Agafia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

 

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media