Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

16:00, sâmbătă, 24 aprilie, 2021

În sâmbăta Dreptului Lazăr, Întâistătătorul BOM a liturghisit la Mănăstirea „Învierea Domnului” din Chișinău

An de an, sâmbăta Dreptului Lazăr este prilej de bucurie duhovnicească pentru slujitorii şi enoriaşii Mănăstirii „Învierea Domnului” amplasată în incinta cimitirului „Sf. Lazăr” din municipiul Chișinău.

Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim. Cele două zile alcătuiesc împreună hotarul și puntea de legătură între Postul Paștilor și Săptămâna Patimilor: sunt două zile de prăznuire, o anticipare a bucuriei pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos – biruință asupra morții.

În această zi, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala cu hramul Învierea Domnului.

Alături de Înaltpreasfinția Sa, s-au rugat: Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar al Mitropoliei Moldovei, al Sinodului BOM și Protopop al Sectorului I Chișinău, Arhimandritul Ioan (Hangan), Duhovnicul Mănăstirii Pripiceni-Curchi, Prot. mitr. Nicolae Tudoreanu, chelar și administrator al Mănăstirii „Învierea Domnului”precum și un sobor de preoți și diaconi.

La Vohodul mic, clericii Mănăstirii au fost decorați de către Mitropolit cu distincții bisericești pentru slujire sârguincioasă.

În cadrul Ecteniei pentru răposați, ÎPS Mitropolit Vladimir a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire Protoiereu mitrofor Tudor Tudoreanu, a preotesei Maria Tudoreanu și a ctitorilor și binefăcătorilor acestei Mănăstiri, trecuți la Domnul.

Liturghia de astăzi a fost înfrumusețată de o hirotonie. Monahul Efrem (Vadim Rusu) a fost hirotonit Ierodiacon.

După Liturghie a urmat înconjurul celor două edificii eclesiale ale Mănăstirii și un Tedeum praznical, după care Mitropolitul a sfințit exteriorul bisericii mici a Mănăstirii, ce poartă hramul în cinstea Sfântului și Dreptului Lazăr.

Spre final, mai mulți ctitori și binefăcători ai Mănăstirii au fost decorați cu ordine bisericești și diplome mitropolitane.

Ierarhul a mulţumit celor care activează şi se nevoiesc în acest sfânt aşezământ, dorindu-le sănătate şi vlagă sufletească în îndeplinirea ascultărilor încredinţate.

Prot mitr. Nicolae Tudoreanu a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, ctitorilor Mănăstirii și tuturor celor prezenți pentru susținere și comuniunea euharistică în zi de sărbătoare.

Tot în această zi, Mitropolitul Vladimir a săvârșit slujba de sfințire a blocului administrativ din cimitirul Sf. Lazăr.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media