Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

16:37, sâmbătă, 16 aprilie, 2022

În sâmbăta Dreptului Lazăr, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Mănăstirea „Învierea Domnului” din Chișinău

În sâmbăta Dreptului Lazăr, 16 aprilie 2022. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfânta și dumnezeiasca Liturghie în biserica Mănăstirii „Învierea Domnului” din incinta cimitirului „Sf. Lazăr”, mun. Chișinău.

Alături de Înaltpreasfinția Sa, s-au rugat: Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar al Mitropoliei Moldovei și Protopop al Sectorului I Chișinău, Prot. mitr. Nicolae Tudoreanu, chelar și administrator al Mănăstirii „Învierea Domnului”, Arhimandritul Ioan (Hangan), Duhovnicul Mănăstirii Pripiceni-Curchi, Prot. mitr. Pavel Vuluță, Protopop de Drochiaprecum și un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Ecteniei pentru răposați, ÎPS Mitropolit Vladimir a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire Protoiereu mitrofor Tudor Tudoreanu, a preotesei Maria Tudoreanu și a ctitorilor și binefăcătorilor acestei Mănăstiri, trecuți la Domnul.

După Liturghie a urmat înconjurul celor două edificii eclesiale ale Mănăstirii și un Te-deum praznical.

Ierarhul a mulţumit celor care activează şi se nevoiesc în acest sfânt aşezământ în special Prot. mitr. Nicolae Tudoreanu pentru munca depusă la îngrijirea și amenajarea Mănăstirii dorindu-le sănătate şi putere sufletească în îndeplinirea ascultărilor încredinţate.

Datorită strădaniei și dragostei pe care o are Părintele Nicolae față de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, această Mănăstire se bucură an de an de Liturghie Arhierească și de binecuvântata aflare a Arhipăstorului în mijlocul obștii monahale și a enoriașilor ce duminică de duminică pășesc pragul Sfîntului Locaș.

Prot mitr. Nicolae Tudoreanu a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, ctitorilor Mănăstirii și tuturor celor prezenți pentru susținere și comuniunea euharistică în zi de sărbătoare.

Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Cele două zile alcătuiesc împreună hotarul și puntea de legătură între Postul Paștilor și Săptămâna Patimilor: sunt două zile de prăznuire, o anticipare a bucuriei pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos – biruință asupra morții.

Moartea este o poartă prin care Cel înviat (Hristos) ne lasă să trecem prin moarte în viaţă. Viaţa noastră se îngustează până ce Botezul nostru şi moartea noastră coincid. Fără moarte, viaţa ar fi ireală, ar fi un vis fără deşteptare, spunea Atenagora, Patriarhul Constantinopolului.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media