Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:23, duminică, 28 aprilie, 2024

În Duminica Floriilor, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la catedrala mitropolitană din Chișinău

Învierea cea de obşte mai înainte de Patima Ta încredinţând-o, pe Lazăr din morţi l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie Biruitorului morţii strigăm: Osana Celui dintru înălţime, bine eşti cuvântat, Cel ce vine întru numele Domnului. Tropar glas 1

Această emblematică sărbătoare a creștinătății, a fost prăznuită cu multă însufleţire şi sete duhovnicească de către mulțime de credincioşi, care au participat la slujba praznicală săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, alături de care a slujit, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și eclesiarhul catedralei, prot. mitr. Igor Cojocari, protopop de Rezina precum și slujitorii catedralei  mitropolitane „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost încununată de două hirotonii: diaconul Nicolae Cioclu a fost hirotonit preot pe seama parohiei ”Sf. Arh. Mihail” din Chișinău iar ipodiaconul Igor Malai a fost hirotonit diacon pe seama bisericii ”Acoperământul Maicii Domnului” din or. Rezina.

Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor este unul din Sărbătorile Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, celebrată în Duminica dinaintea Paștilor.

Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un mânz de asină, ca pe Mesia și Împăratul lui Israel. Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței, și chiar și copiii Îi strigau cuvinte de laudă.

Adunarea binecredincioasă, avându-l în frunte pe Întâistătătorul BOM, a dat cinstirea cuvenită acestei Duminici care deschide calea spre Patimile, iar mai apoi spre luminoasa Înviere a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de corul mixt al catedralei mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni.

După Sfânta Liturghie, enoriașii au ascultat un cuvânt de învățătură şi felicitare, însoțite de sfaturi spre a fi cu luare-aminte la marea sărbătoare celebrată astăzi, și să ceară de la Domnul întărire trupească și sufletească pentru a putea petrece după cuviinţă ultima săptămână premergătoare Sfintelor Paști.

Spre final, ÎPS Vladimir a sfinţit stâlpările aduse de mulțimea de credincioși care au venit la Casa Domnului să aducă slavă și mulțumire bunului Dumnezeu pentru toate darurile Sale cele bogate. Datorită faptului că Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare a bucuriei, Biserica a rânduit în această zi dezlegare la pește și vin.

🎥 Transmisiune în direct pe youtube: Duminica Floriilor la catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din Chișinău.

🎥 Transmisiune în direct pe facebook: Duminica Floriilor la catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din Chișinău.

📷 Galerie Foto:  Duminica Floriilor, la catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din Chișinău.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media