Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

16:34, duminică, 4 septembrie, 2022

În Duminica a XII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Episcopul Ioan al Sorocii a săvârșit Sfânta Liturghie în catedrala mitropolitană din Chișinău

În Duminica a XII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, 4 septembrie 2022, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, a Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur în catedrala mitropolitană din municipiul Chișinău.

Evanghelia duminicii de astazi ne istorisește despre un tânăr bogat care vine la Mantuitorul Iisus Hristos și i se adreseaza: „Învățătorule Bun, ce bine să fac ca să am viață veșnică?” (Matei 19, 16).

Mântuitorul îi răspunde: „De vrei să intri, păzește poruncile” (cf. Matei 19, 17). Atunci tânărul a întrebat: „Care?” Iar Mântuitorul Iisus Hristos răspunde citând poruncile principale din Vechiul Testament, și anume: „Să nu ucizi, să nu faci desfrânare, să nu furi, să nu mărturisești strâmb; Cinstește pe tată-l tău și pe mama ta și să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 19, 18-19). Atunci tănarul I-a răspuns: „Toate acestea le-am păzit din copilaria mea” (Matei 19, 20). Mântuitorul adaugă un sfat: Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te și vinde averea ta, dă-o saracilor și vei avea comoara în cer; după aceea, vino și urmează-Mi (Matei 19, 21). La auzul acestui sfat, tânărul bogat, care împlinise în viața lui poruncile din Vechiul Testament, a plecat întristat, căci avea multe avuții (cf. Matei 18, 22).

Sfântul Ioan Gură de Aur, tâlcuind această pericopă, arată că tânărul a venit la Hristos cu inima bună și râvnitoare, dar a venit la El nu ca la Fiul lui Dumnezeu, ci ca la un înțelept. Spre deosebire de alții care veniseră să-L ispitească, să-L prindă în cuvânt ori să fie vindecați ei sau cei apropiați ai lor, tânărul bogat a venit să-L întrebe de viața veșnică. Este exclusă orice viclenie sau ipocrizie a tănărului, întrucât în final vedem că el a plecat întristat.

La finalul slujbei, Episcopul Ioan a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, care astăzi a liturghisit în biserica cu hramul Schimbarea la Față din municipiul Chișinău.

Sursa: https://ioanmosnegutu.info/