Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

17:44, duminică, 22 mai, 2022

În Duminica a V-a după Paști, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova

În Duminica a V-a după Paști (a Samarinencii), 22 mai 2022, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova (Храм Троицы Живоначальной в Конькове), Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Programul liturgic a început sâmbătă seara, 21 mai, când ÎPS Mitropolit Vladimir, paroh al comunității  „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” a înălțat rugăciuni la Slujba Privegherii.

A doua zi, la Sfânta Liturghie, Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova i-au coliturghisit: Ieromonahul Efrem (Rusu), ajutor al parohului comunității, împreună cu soborul de slujitori.

Răspunsurule liturgice au fost date de corul parohiei, condus de doamna reghent Larisa Artiușenko.

Pericopa evanghelică citită astăzi la Sfânta Liturghie, ne înfățișează momentul de convorbire a lui Hristos cu femeia samarineacă, care venise să ia apă de la fântâna lui Iacov.

Femeia Samarinencă este un model de mărturie a lui Hristos. Această femeie care aduce o cetate întreagă să-L vadă pe Iisus lucrează pentru Taina Bisericii. Apa cea vie, Harul mântuitor îi schimbă viaţa şi o face mărturisitoare a lui Hristos Mesia şi o face misionară aducând o mulţime de oameni la Hristos şi apoi pe Hristos în cetatea Sihar unde a stat două zile la aceşti samarineni care în general erau dispreţuiţi de iudei. Vedem aşadar că Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a iubirii milostive a lui Dumnezeu, a Harului ceresc mântuitor, a Apei celei vii care ne face să căutăm viaţa veşnică, ne face să dorim iubire şi fericire veşnică neînşelătoare şi netrecătoare.

La finalul Liturghiei, a avut loc o procesiune în jurul bisericii, după care Mitropolitul Vladimir a adresat celor prezenți un cuvânt arhipăstoresc, cu prilejul aniversării primului an de slujire în această comunitate ortodoxă.

În urmă cu un an, printr-o ordonanță a Sanctității Sale Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril, din 12 aprilie 2021, pe lângă biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, orașul Moscova (Храм Троицы Живоначальной в Конькове), a fost instituită Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

cu referire la https://trinitykonkovo.ru/