Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:55, miercuri, 21 februarie, 2024

În atenția clerului și credincioșilor cu privire la accesul în spitale la bolnavi pentru Sfânta Împărtășanie sau Taina Sf. Maslu

Chișinău, 21 februarie 2024

Sectorul Sinodal Activitate Spirituală în Instituțiile Medicale, înființat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir în anul 2016, continuă să desfășoare o importantă activitate duhovnicească în sprijinul pacienților din instituțiile medicale. Până în prezent, avem 61 de preoți misionari slujitori în întreaga republică, dintre care 25 în municipiul Chișinău. Fiecare spital beneficiază de preoți misionari dedicați, care colaborează strâns cu autoritățile medicale pentru a oferi sprijin duhovnicesc pacienților.

Cu toate acestea, în urma perioadei critice generate de pandemia Covid-19, accesul în instituțiile medicale a fost restricționat pentru a proteja sănătatea și siguranța tuturor. Astfel, timpul de acces al preoților în instituții a fost limitat, iar vizita acestora necesită aprobarea conducerii secției respective. În cazul în care este necesară vizita unui preot diferit de cel care deservește instituția medicală, pentru fiii duhovnicești, este obligatoriu să anunțați preotul de spital.

De asemenea, dorim să adăugăm că Taina Sf. Maslu în secțiile de reanimare, sau secțiile cu maladii grave se recomandă săvârșirea rânduielii tainei întocmite de către Episcopul Petru (Pruteanu).

Accesați linkul: https://www.teologie.net/data/pdf/PP-slujba-maslu.pdf

Este important să subliniem că, în ultimii ani, au fost semnalate situații în care persoane dubioase, în haine preoțești, au încercat să obțină acces în spital sub pretextul vizitei la bolnavi, adunând mijloace bănești prin escrocherie. Aceste persoane nu sunt afiliate niciunei Mitropolii, afectând grav imaginea Bisericii Ortodoxe.

Îndemnăm, prin urmare, clerul și credincioșii să colaboreze strâns cu conducerea spitalului, personalul medical și preoții misionari în vederea programării vizitelor preoților la bolnavi în secții. Prin această conlucrare, dorim să îmbinăm actul medical cu cel duhovnicesc în beneficiul pacienților, evitând perturbarea activității secțiilor și saloanelor de spital.

Preot Marin Cij,

președinte al Sectorului Sinodal Activitate Spirituală în Instituțiile Medicale