Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

3:00, miercuri, 2 octombrie, 2019

FOTO // Miez de toamnă la Mănăstirea Condrița: Toate ne îndeamnă să medităm la tainele care există în jurul nostru… – Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove

Întreaga armonie a naturii în miez de toamnă împreună cu ansamblul monastic de la Condrița ne îndeamnă să medităm la tainele care există în jurul nostru.

Modestia lucrurilor bine chibzuite de aici ne îndeamnă la smerenie și profunzimea trăirii. Atât covorul minunat al naturii, cât și cele create de mâna omenească, toate sunt rodul inteligenței și al rațiunii cu care ne-a înzestrat Dumnezeu.

În aceste zile când omul are tot mai multe mijloace și provocări de desacralizare și înstrăinare de Dumnezeu, totuși, mulțime de pelerini și închinători vin zilnic cu recunoștință față de Dumnezeu în acest loc binecuvântat din codrii Moldovei, bucurându-se de lucrarea lui Dumnezeu.

În fiecare duminică și sărbători, credincioși din capitală obișnuiesc să participe la slujbele mănăstirii, pentru o naștere din nou, pentru o reînnoire a sufletului după o săptămână plină de activități lumești și de profan, întrucât prin Tainele și slujbele săvârșite de preoții mănăstirii, Biserica le oferă o naștere și o întărire duhovnicească.

Potrivit duhovnicilor mănăstirii, oamenii vin cu tot felul de bucurii, dureri și necazuri, căutând să găsească în preot un prieten în fața căruia să se descarce de toate și să mărturisească ce au pe suflet.

Mănăstirile, prin duhovnicii lor, dintotdeauna au răspuns acestei necesități a credincioșilor, care simt nevoia de a se confesa și a primi sfaturi, dar nu în ultimul rând de a sta de vorbă cu Creatorul tuturor prin rugăciune, cel mai mare favor dăruit nouă de Dumnezeu – acest fruct al smereniei.

Cele opt lucrări din piatră de Cosăuți de o rară frumusețe, care sunt instalate în curtea mănăstirii, înnobilează acest spațiu sacru și sporesc patrimoniul Mănăstirii Condrița, făcând-o mai atractivă pentru numeroșii pelerini și turiști care vizitează locul. Lucrările au fost realizate în perioada 6-26 mai 2019, în cadrul primei ediţii a Taberei Internaționale de Sculptură „Drumul Crucii”, desfășurate la Mănăstirea Condrița, la care au participat sculptori din mai multe țări, ce au avut misiunea de a ciopli din piatră compoziţii cu tematică creștină.

Cu eforturile considerabile ale obștii, dar și cu sprijinul oamenilor mărinimoși, mănăstirea Condrița reușește să revină la viață și să recapete acel rol deosebit pe care l-a avut odinioară în acest spațiu, atât din punct de vedere spiritual, arhitectural, cât și cultural.

 

Text: Serghei Crudu, teolog

Foto credit: Preot Mihail Bortă

Sursa: http://manastiri.md/