Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

0:40, marți, 15 ianuarie, 2019

Festivalul Colindelor, Obiceiurilor și Tradițiilor de iarnă – ”Hristos se naște Slăviți-l!”, în Protopopiatul Drochia

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Părinte Vladimir și cu stăruința părintelui Pavel Vuluța, protopop de Drochia și părintelui Marian Ciobanu, parohul bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel Sofia” II, a devenit o tradiție ca în fiecare an în Protopopiatul Drochia să se desfășoare Festivalul Colindelor, Obiceiurilor și Tradițiilor de iarnă – ”Hristos se naște Slăviți-l!”.

Acest Festival a ajuns la cea de a 7-a ediție, și este organizat în parteneriat cu Direcția Generală Învățământ Drochia.

Gazdă a Festivalului de Colinde în acest an a fost Gimnaziul „Viorel Cantemir” din satul Sofia, instituție școalră care în anul 2018 a aniversat două jubilee – 70 de ani de la deschiderea școlii și 50 de ani de activitate în actuala locație.

La sărbătoare a onorat cu prezența șeful Direcției Învățământ. Domnul Ion Recean, precum și Doamna Ala Stelman șef adjunct, care este și răspunzătoare de predarea religiei în școli.

Prin organizarea Festivalului Colindelor, Obiceiurilor și Tradițiilor de iarnă – ”Hristos se naște Slăviți-l!”, organizatorii și-au propus așa obiective precum:

Propagarea și păstrarea tradițiilor strămoșești în perioada sărbătorilor de iarnă;
Familiarizarea copiilor cu colinde și alte cântări specifice acestei perioade;
Cultivarea fenomenului de sacralitate și divinitate în rândurile elevilor.

La Festival au evoluat colective din 13 școli din raoinul Drochia și au fost implicați peste  200 de copii.

Repertoriul colectivelor de colindători a prevăzut: cântecul religios, colinde, poezie, scenete, expoziție, masă de sărbătoare tradițională potrivit localității, hăitura, semănătura, broderii, gazeta de perete s.a.

Participanții au avut un program ce nu a depășit 15 minute.

Cea mai spectaculoasă și aplaudată a fost prezentarea picilor de la grădinița din localitate.

Spre final, colindătorii au menționați cu Diplome de participare și răsplătiți cu daruri din partea gazdelor.

În luarea sa de cuvânt Protopopul bisericilor din raionul Drochia a menționat importanța organizării Festivalului, mulțumind celor prezenți de dragostea și credința pe care o au față de Pruncul Iisus Hristos, născut în peștera din Bethleem pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire. Flori și recunoștințe au fost aduse doamnei directoare Aurelia Mocanu care s-a implicat cu toată dăruirea la organizarea acestui eveniment de suflet.

Protopopiatul Drochia