Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

21:17, miercuri, 20 martie, 2024

Episcopul Filaret a oficiat Slujba Pavecerniței Mari și cea de a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la catedrala mitropolitană

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, cea de a treia parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost citită miercuri, 20 martie, la catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Chișinău de către episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret.

În încheiere, ierarhul a vorbit credincioșilor despre însemnătatea și necesitatea acestor imnuri ale Sfântului Andrei, în viața credincioșilor creștini.

Acest bogat şi frumos canon este, în acelaşi timp, meditaţie biblică şi rugăciune de pocăinţă. Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.

Să rugăm pe Hristos-Domnul şi pe toţi sfinţii Lui să ne ajute cu rugăciunile lor şi să ne dăruiască puterea de a simţi în suflet roadele pocăinţei din Postul Mare, adică sfinţirea vieţii noastre, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Noi dăruim ceea ce avem, postirea, ca să primim ceea ce nu avem, nepătimirea.”

Sursa: Mănăstirea Căpriana