Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:05, joi, 26 mai, 2022

De ziua pomenirii sfinților întocmai cu apostolii Metodie și Chiril, învățătorii slavilor, ÎPS Mitropolit Vladimir a înălțat rugăciuni altături de Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril, în Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova

La 24 mai 2022, de ziua pomenirii sfinților întocmai cu apostolii Metodie și Chiril, învățătorii slavilor, Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova.

Alături de Patriarhul Chiril a înălțat rugăciuni și Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir.

La finalul slujbei dumnezeiești Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a adresat credincioșilor cu o predică în care, printre altele, a subliniat importanța păstrării unității bisericești.

Astăzi noi trecem printr-o perioadă foarte grea. Este o perioadă amară când forțele externe încearcă să rupă unitatea Bisericii Ortodoxe Ruse; când se depun eforturi enorme pentru a smulge Biserica noastră din Ucraina din plinătatea Bisericii Ortodoxe Ruse.

Știm în ce condiții grele se nevoiesc astăzi frații noștri acolo și eu mă rog în fiecare zi – și vă îndemn pe dumneavoastră să vă rugați – ca Domnul să le dea puteri să păstreze fidelitatea. Fidelitate jurământului lor arhieresc, fidelitate unității Bisericii noastre, pentru ca toată lumea – și acolo, și aici, și pretutindeni – să țină minte că încercările forțelor laice de a se amesteca în viața internă a Bisericii, de a rupe unitatea ei nu sunt întreprinse pentru prima dată.

Practic de-a lungul întregii istorii a Bisericii au existat schisme și dezbinări, când dușmanii externi își găseau adepți și susținători în cadrul Bisericii, ceea ce aducea la consecințe distrugătoare pentru viața Ortodoxiei, însă prin mila lui Dumnezeu toate acestea au fost biruite și respinse.

Noi credem că la fel se va întâmpla și pe pământul ucrainean și, prin urmare, ne rugăm ca episcopatul Bisericii Ucrainene, frații noștri, să-și păstreze puterea duhului, curajul, capacitatea de a rezista presiunilor externe, iar în cele mai dificile momente să-și amintească cum ne-am opus cu toții celor mai periculoase presiuni din afară în timpul ateismului și cum am rezistat, cum am păstrat Biserica noastră neîntinată în pofida tuturor ispitelor, calomniilor de orice fel, în pofida tuturor ideilor și propunerilor periculoase, chiar a cerințelor ce surveneau de la autorități, și astfel am păstrat credința în poporul nostru.

Astăzi eu mă rog în mod deosebit pentru ca forțele răului să nu zdruncine unitatea Bisericii noastre, menținerea fermă de către poporul nostru a credinței în Hristos, capacitatea lui de a păstra unitate și coeziune în sânul Bisericii Ortodoxe.

Sursa: Patriarhia.ru