Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

16:01, duminică, 21 noiembrie, 2021

De sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la Catedrala mitropolitană

Biserica lui Hristos prăznuieşte la 8/21 noiembrie 2021, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil împreună cu soborul tuturor îngerilor. Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte, care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu, după cum spune însuşi Sfântul Ioan Evanghelistul: Ioan, celor şapte Biserici care sunt în Asia … şi de la cele şapte Duhuri care stau înaintea Scaunului Lui (Apocalipsa 1, 4). Şi aceştia sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Egudiil şi Varahiil.

În Duminica a XXII-a după Cincizecime, zi ce a coincis cu prăznuirea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi al celorlalte Puteri Cereşti fără de trupuri, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala  mitropolitană “Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Alături de Întîistătătorul Bisercii Ortodoxe din Moldova a înălțat rugăciuni Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și eclesiarh al Catedralei mitropolitane, împreună cu soborul de preoți slujitori.

Pe căpeteniile îngerilor Treimii, pe Mihail și Gavriil, să-i lăudăm noi toți, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu ari­pile amândurora și din nevoile cele de multe feluri ne izbăvim, unuia grăind: bucură-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicând: bucură-te, îngere al darului! (Condac 1)

Îngerii sunt puteri slujitoare, mesageri ai lui Dumnezeu, cei care vestesc oamenilor planurile şi voia lui Dumnezeu. La botez fiecare dintre noi primim un înger păzitor pentru a ne ocroti de săgeţile vrăjmaşului diavol, iar după plecarea din lumea aceasta, acesta vor însoţi sufletul prin vămile văzduhului, păzindu-l de cel rău.

Cântarea îngerească prezentată de proorocul Isaia în Vechiul Testament: Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este cerul şi pământul de slava Lui!» (Isaia 6, 3), este o cântare pe care Biserica a preluat-o în cultul divin public şi pe care noi credincioşii, o cântăm împreună cu îngerii.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Vladimir i-a felicitat, cu prilejul zilei onomastice, pe toți cei care poartă numele Sfinţilor Arhangheli, după care creștinii au primit binecuvântarea arhierească din partea arhipăstorului.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media