Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

3:00, sâmbătă, 21 septembrie, 2019

De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în parohia Vertiujeni – Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove

Sâmbătă, 21 septembrie 2019, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Vertiujeni, raionul Florești.

Protoiereul mitrofor Dr. Vadim Cheibaș, Secretar al Mitropoliei Moldovei, al Sinodului BOM și Ecleziarh al Catedralei Mitropolitane, împreună cu Prot. mitr. Ioan Zâmbreanu, Protopop de Florești, Pr. Valeriu Bumbac, parohul bisericii din Vertiujeni și soborul de preoți și diaconi i-au fost alături Întâistătătorului, în comuniune liturgică la această mare sărbătoare mariologică.

În timpul Vohodului Mic, părintele-paroh, Pr. Valeriu Bumbac a fost decorat de către Mitropolit cu dreptul de a purta cruce de aur și paliță, pentru munca depusă cu multă sârguinţă la renovarea bisericii.

Cu Ordinul bisericesc „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni” a fost decorat ctitorul principal al bisericii din Vertiujeni, dl Ion Scoarță, cel care de mai bine de un deceniu a contribuit la bunul mers al lucrărilor de restaurare a edificiului eclesial.

După Sfânta Liturghie, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat slujba de sfințire a unui memorial amplasat în curtea bisericii, iar mai apoi a adresat credincioșilor cuvinte de înțelepciune despre semnificația sărbătorii Nașterii Maicii Domnului.

La final, Vlădica Vladimir a fost asaltat de creștini dornici de a primi binecuvântarea arhierească, iar copiii prezenți în număr mare au primit  în dar din partea arhipăstorului câte o cărțulie de rugăciuni.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un Parastas pentru cei răposați și o agapă frățească în cinstea evenimentului, gătită cu mare drag de către familia dl Ion Scoarță și credincioșii din sat.

***

În  documentele  de arhivă  pentru  prima  dată  localitatea  Vertiujeni  se   datează  cu  anul  1780. Iar din Dicţionarul  statistic  al  Basarabiei aflăm  că  în 1883  a fost înălțată  o  biserică  de  piatră cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, de către boierul satului, Dimitrie Demi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media